Dental Alliance

Laurentiu Leoreanu

Femeie din Neamţ suspectă de coronavirus, refuză internarea: “Dacă mor până pe 22, e vina mea!”

0
Lucian Micu

YRY Residence

Restaurant Portofino

Go Padel Roman

O femeie din Neamț suspectă de coronavirus, refuză internarea: “Dacă mor până pe 22, e vina mea!”, spune ea într-o scrisoare în care susține că are dreptul să moară când și cum dorește.

 

Liliana Elena Zamfirescu are 51 de ani, este din Piatra Neamț și este suspectă de infectare cu Covid 19. Refuză, categoric, să se interneze în spital, chiar cu riscul de a se alege cu dosar penal. Femeia e administrator de bloc și nu are nicio idee cum s-ar fi putut îmbolnăvi, a stat în izolare toată săptămâna, așteaptă rezultatul testului și, în caz că este pozitiv vrea să rămână acasă.

Femeia a povestit pentru Mesagerul de Neamț că a fost la spital după ce a prezentat simptome mai multe zile, i s-a făcut test și a fost trimisă acasă, la izolare, în așteptarea rezultatului. Ea refuză însă s meargă în spital, chiar dacă va fi găsită pozitiv cu coronavirus.

“Sunt supărată rău! M-au băgat pe mine, și după mine a venit un domn care cred că lucrează pe salvare, și i-au luat și dânsului probă. Am așteptat-o pe doamna doctor, care a venit pe la 3 și ceva, m-a întrebat ce s-a întâmplat și mi-a spus să aștept, că-mi dă rețetă și o să mă ducă o ambulanță acasă, unde trebuie să stau în izolare 14 zile. În momentul când a venit salvarea, m-a adus direct acasă.

Jur că nu am mai luat cu nimeni contact. Dar nici sâmbătă și duminică nu am luat contact cu nimeni. Locuiesc singură de 15 ani, am două pisici și asta este. Și sunt împotriva ideii de a mă interna. Astăzi este vineri, nu am primit niciun rezultat și în 3 zile ar fi trebuit să vină, pentru că altfel testul este perimat. Toată lumea spune că dacă în 3 zile nu se lucrează proba, proba aceea este deteriorată.

Și acum dacă vine DSP-ul și zice că sunt activă din punct de vedere al acestei boli, eu vreau să dau declarație pe propria mea răspundere că absolv DSP, sistemul de sănătate, pe toată lumea de orice responsabilitate. Îmi este foarte frică să mă duc în acest spital în care foarte multă lume care lucrează acolo este infectată, și dacă mor până pe data de 22, declar pe propria mea răspundere că este vina mea și să nu fie nimeni considerat responsabil.

Eu sufăr de claustrofobie, nu pot suporta să stau într-o cămăruță, mă arunc pe geam și o să mă aibă pe conștiință. De ce să nu stau în casa mea? Acum mă simt bine și nu iau contact cu nimeni. Fac tratament cu Paracetamol, Clacid și Decasept cum mi-a dat doamna doctor, dar refuz să merg la spital.

Mie nu de moarte mi-e frică, mie mi-e frică de suferință. Eu refuz să mă duc la spital, n-au decât să-mi facă dosar penal. Atât timp cât nu ies din casă, nu am cum să fiu un vector de răspândire a bolii. Am o prietenă, mă sună de jos, îi deschid la interfon, lasă punga la ușă, eu aștept 4 minute și mă duc și-mi iau punga cu cumpărături.

Până la urmă, conform Constituției, am drepturi și obligații. Este obligația mea să respect ordonanța și să stau în casă, dar am dreptul să decid asupra vieții mele.”, spune femeia.

Obligativitatea internării în situații similare celei descrise mai sus este instituită printr-un protocol, care nu prevede niciun fel de excepții.

“Chiar dacă starea de sănătate a unei persoane este bună și după o săptămână iese rezultatul testului pozitiv, în momentul în care ambulanța vine s-o preia, dacă refuză i se întocmește dosar penal, pentru că este considerată vector de infecție.”, a declarat agentul Georgiana Moșu, purtătorul de cuvânt al Poliției Neamț.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.