Conducerea Teatrului Tineretului din Piatra Neamț a emis un comunicat de presă, prin care anunță anularea a două evenimente culturale importante din acest an, din cauza resurselor bugetare insuficiente de care dispune Teatrul Tineretului, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Neamț și bugetată de acesta. Este vorba despre anularea Festivalului de Teatru, ediția 2017 și marcarea a 50 de ani de activitate continuă a unuia dintre cele mai bune teatre din România. Teatrul Tineretuluii a primit un buget absolut insuficient pentru susținearea salariilor și a producțiilor teatrale de anul acesta. De altfel actorii teatrului au asigurate salariile doar până în luna septembrie.

În 2017 actorii Teatrului Tineretului au pus în scenă patru spectacole, a căror premieră a avut deja loc și se află în faza de repetiție cu cel de al cincilea spectacol. În programul artistic minimal pe 2017 erau incluse și două spectacole de forță, regizate de Alexandru Dabija și Radu Afrim, spectacole omagiale, pentru marcarea a 50 de ani de existență a Teatrului Tineretului. Directorul instituției, actorul Liviu Timuș, susține că i s-a transmis, de la nivelul conducerii Consiliului Județean, că șansele unei rectificări pozitive sunt nule, colectivul artistic al unității fiind pregătit de ce e mai rău, în condițiile unui deficit bugetar major.

Directorul Teatrului Tineretului, actorul Liviu Timuș, nu are cunoștință ca această acțiune de subfinanțare a Teatrului Tineretului din Piatra Neamț, să aibă ca scop final debarcarea sa din funcția de director, dar recunoaște că nu a fost niciodată de acord cu politizarea instituției.

Consiliera liberală Gabriela Banu, membră a Comisiei de Cultură se arată mirată de acțiunea conducerii Teatrului Tineretului, de a ieși în public cu un astfel de comunicat, în condițiile în care directorul Liviu Timuș a asistat  la votarea bugetului și nu a avut nici o intervenție în plenul Consiliului Județean, pe tema bugetului. Membrii comisiei de cultură au avizat toate acțiunile înscrise în calendarul cultural al Consiliului Județean, fără a fi preocupați și de finanțarea acestora, urmărită la nivelul Comisiei buget finanțe. Consilieri liberali se vor reuni, pentru a analiza situația de la Teatrul Tineretului și vor încerca determinarea majorității din Consiliul Județean, să accepte o rectificare a bugetului, care să asigure finanțarea tuturor activităților de la Teatrul Tineretului.

Festivalul de Teatru de la Piatra Neamț se află deja la a 28-a ediție, deci din vremea Epocii de Aur și ar fi o mare rușine sa fie desfiintat de politicienii de astăzi. Contactat telefonic, vicepreședintele Laurențiu Dulamă, în subordinea căruia se află instituțiile de cultură și Teatrul Tineretului, a declarat că deocamdată nu dorește să facă nici un fel de comentarii referitoare la ieșirea cu declarații publice a directorului Teatrului Tineretului, în condițiile în care președintele Ionel Arsene se află într-o deplasare în Germania. De altfel, acesta susține că directorul Liviu Timiș  se agită prematur, de vreme ce Festivalul de Teatru se desfășoară în luna noiembrie, iar aniversarea a 50 de ani de existență a Teatrului Tineretului ar trebui să aibă loc în luna septembrie-octombrie, până atunci urmând a avea loc cel puțin două rectificări bugetare.