September 17, 2021

FIECARE CU TÂRGUL LUI

Cu o zi înainte de deschiderea oficială a ceea ce-și dorește municipalitatea a se chema ”Târgul meșterilor populari”, aflăm, cu surprindere că, în curtea Muzeului de Istorie, Casa Nevruzzi, se va deschide un alt tîrg de profil în organizarea Asociației de Antropologie Urbană Roman, în colaborare cu Muzeul de Istorie Roman și Complexul Muzeal Neamț, din cauza unor divergențe de opinii între muzeografii Relu și Iulia Butnariu și edilii municipiului Roman, pe ceea ce se cheamă dreptul de intervenție al municipalității, în privința autenticității exponatelor dintr-un tîrg al meșterilor populari. Muzeografii au decis ca acest eveniment propriu să fie dedicat Zilei Internaționale a Muzeelor.

La Târgul Meșterilor Populari vor participa 25 de meșteri populari din mai multe zone etnografice ale țării, fiind o manifestare de tip expozițional în aer liber, care are în plus și o ofertă educațională adresată școlilor din municipiul Roman, prin care se urmărește atragerea elevilor spre aceste meșteșuguri prin participarea lor directă la activitatea de creație.

Organizatorii s-au disociat de acțiunea din centru, organizată de Primărie, considerând că au făcut acest gest într-un mod elegant. Muzeografii au fost determinați să ia decizia separării acțiunii de manifestările prilejuite de Zilele Municipiului, din cauza faptului că anul acesta Primăria nu și-a mai rezervat dreptul de a interveni în organizarea acestui târg, lăsându-l în totalitate pe mâna firmei de evenimente, care dorește să-l transforme într-un act de comerț și nu în unul cu valențe culturale.

Cea de a doua ocupație ține de pericolul ca meșterii populari să fie vazuti ca si comercianți, ceea ce este departe de scopul cultural al acțiunii.

Muzeografii susțin că organizarea unui târg al meșterilor populari trebuie să-și păstreze caracterul cultural, de conservare a tradițiilor populare și de autenticitate, evitându-se alunecarea spre facil, spre kitch. Pentru muzeografi este mai ușor să organizeze Târgul în perimetrul propriu al Muzeului, deși se recunoaște și riscul de a exista mai puțină vizibilitate, decat în centru. Organizatorii mai anunță faptul că, de Ziua Internațională a Muzeelor, pe 18 mai, în tradiția organizării manifestării ”Noaptea albă a Muzeelor”, Târgul Meșterilor Populari va rămâne deschis vizitatorilor până la miezul nopții. Manifestările de la deschiderea Târgului Meșterilor Populari vor fi transmise în direct pe pagina de facebook roman24online.

ȘtiiCă?