Suplimente Alimentare Imunyze

Furt ”ca-n codru”: mașinile parcate pe Axial au fost lăsate fără catalizatoare

Acoperisul1

Condor Resort

Presa județeană scrie astăzi, 31 ianuarie, că mai multe mașini au fost jefuite ”ca-n codru”: colegii de la ziarpiatraneamt.ro scriu că ”Potrivit unor informații primite pe adresa redacției, mai mulți turiști care au urcat în acest weekend pe masivul Ceahlău și care au parcat autoturismele pe Axial au avut parte de o surpriză extrem de neplăcută: pe scurt, au rămas fără catalizatoare.”

Acest lucru este îngrijorător, prin prisma faptului că Axialul a devenit un loc foarte circulat, de la redarea sa în folosință iar piesa auto la care se face referire este un importantă pentru buna funcționare a autovehicolelor: catalizatorul auto se folosește de substanțele chimice pentru a putea converti gazele nocive în gaze mai puțin nocive înainte de a fi eliberate în atmosferă. Adică, ele sunt responsabile de gradul de poluare pe care o produce un autovehicul.

Catalizatorul poate fi valorificat pentru că are în componența sa metale prețioase. Se pare că aceste catalizatoare conțin metale rare. Există în componența lor câteva grame de platină, aur și paladiu. Un gram de platină costă aproximativ 160 de lei, iar un gram de paladiu se vinde cu aproximativ 290 de lei. La punctele de reciclare a metalelor un catalizator uzat poate fi vândut chiar și cu sute de euro. Prețul poate crește substanțial în funcție de model. Astfel, hoții s-au specializat în furtul acestor piese și, uneori, nu se sfiesc să le taie de pe mașini, în plină zi, chiar și de pe mașinile aflate pe străzi circulate.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.