Dental Alliance
August 8, 2022

Gazetarul Ioan Crețu (Moșu’) a trecut la cele veșnice

Acoperisul1

AMF-Bruns

Complexul Tineretului Horia

Petrodan Construction

O veste tristă, astăzi, apărută pe facebook, de la o persoană care l-a cunoscut îndeaproape pe Moș. Emilian Valeriu Pal, la rândul său ziarist și scriitor, a anunțat trecerea la cele veșnice a cunoscutului, pentru cei de-o anumită vârstă, gazetar, Ioan Crețu.

Acesta, după o viață închinată scrisului, s-a retras, pe fondul unor probleme personale, din viața publică, devenind imaginea tăcută și liniștită a omului cu barbă, care, pe timp urât sau frumos, ședea pe băncile din centrul municipiului, citind file din Casuța cu Cărți. Mulți s-au minunat, inclusit pe rețelele de socializare, că cineva mai citește. Moșu’ nu s-a oprit niciodată din citit. Ca fost coleg al său, în două redacții (Monitorul de Roman și Opinia Romașcană) am păstrat o relație amicală cu acest personaj, care dacă s-ar fi apucat să povestească despre tot ce a văzut și despre tot ce a scris, nu s-ar fi oprit niciodată. Ne salutam cordial și mai schimbam două vorbe. câteodată. Se retrăsese într-o viață dedicată mai mult liniștii sufletești decât dorinței de a avea dreptate, sau de a convinge cititorii de una sau de alta, ca un sihastru în mijlocul civilizației.

Desigur, Moșului i se pot reproșa multe, dar acelea sunt pe plan personal, al existenței sale intime, sau de familie. Personal, însă, nu pot să îmi aduc aminte de vreo situație în care să fi apelat la ajutorul său și să nu ma fi ajutat. Nu pot să îmi aduc aminte de vreun deadline pe care să nu-l fi respectat sau de vreun material care să fi fost făcut neprofesionist. Am realizat împreună foto-reportaje, la Opinia Romașcană și, la fotografiile noastre, Moșu’ aducea texte ca niște compoziții muzicale, încât acestea mergeau direct la inimă. Moșu’ a fost un artist al condeiului și nu cred că voi mai vedea pe altul, în timpul vieții mele, care să îl egaleze.

Ioan Crețu a scris mii de materiale și a dat formă jurnalismului romașcan, fiind pe baricadele textelor încă de la începuturile gazetăriei în Roman.

Odihnește-te în pace, Moș și fie să îți găsești, pe lumea cealaltă, pacea și liniștea pe care atât le-ai căutat aici…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.