Pe site-ul Guvernului României a fost publicat comunicatul de presă potrivit căruia Executivul Grindeanu a stabilit ca dată a desfășurării alegerilor parțiale în România, ziua de duminică, 11 iunie. Conform documentului amintit, alegerea primarului se va face în 49 de localități în care această funcție a rămas vacantă, ca urmare a unor situații particulare: demisii ale titularilor, situații de incompatibilitate, invalidare a mandatelor, decesul titularilor sau situații de pedepse privative de libertate ale primarilor aleși.

Conform hotărârii luate de Guvern, alegerile parțiale se vor organiza în cinci municipii: Moinești, județul Bacău, Craiova, județul Dolj, Târgu Jiu, județul Gorj, Lupeni, județul Hunedoara, Roman, județul Neamț. Scrutin local parțial va avea loc și în nouă orașe, respectiv: Râșnov, Lehliu Gară, Amara, Fierbinți-Târg, Țăndărei, Ulmeni, Baia Sprilie, Bușteni, Băicoi și în 35 de comune, printre care se regăsesc și două din județul Neamț. Este vorba de comunele Bălțătești și Pipirig, unde fotoliile de primar au rămas vacante ca urmare a condamnării de către instanțele judecătorești a primarilor Viorel Ursache și Marcel Prună.

Guvernul a stabilit, prin hotărâre, și calendarul acțiunilor din cuprinsul perioadei electorale, cheltuielile necesare pregătirii și desfășurării în bune condiții a alegerilor locale parțiale, precum și măsurile tehnice necesare bunei organizări și desfășurări a alegerilor, în conformitate cu articolul 126, aliniatul 1 din Legea 115/ 2015.

La Roman, candidații se cunosc deja. E vorba de liberalul Lucian Micu, în prezent primar interimar, social democratul  Marius Neculai  și Radu Samson, din partea USR, care vor candida pe postul lăsat vacant de Laurențiu Leoreanu, ales deputat în parlamentul României.