Dental Alliance

Alegeri 2024

November 24, 2024

Guvernul PNL a adoptat măsuri concrete pentru a veni în sprijinul românilor și a companiilor afectate de criza coronavirusului

0

Guvernul PNL s-a implicat cu toată determinarea în bătălia împotriva coronavirusului. În acest moment prioritatea absolută a Guvernului Orban este protejarea sănătății populației, salvarea de vieți, limitarea extinderii pandemiei și eradicarea acestui flagel.

Totodată, având în vedere că din cauza acestei crize economia țării este în dificultate Guvernul a adoptat un pachet de măsuri economice și sociale de sprijin pentru angajații și companiile afectate de criza Coronavirus, pentru a limita efectele economice negative.   

Întregul pachet de măsuri de sprijin pentru angajații și companiile afectate de pandemia COVID-19 beneficiază de o alocare bugetară de 30 de miliarde de lei și impactul economic este estimat la aproximativ 100 de miliarde de lei. Sursele de finanțare sunt bugetul național și fondurile europene.

Guvernul a majorat plafonul de garantare a creditelor pentru IMM prin intermediul Fondului de garantare cu 5 miliarde de lei, acesta poate fi suplimentat cu alte 5 miliarde și putem ajunge la 15 miliarde. Astfel, guvernul garantează credite pentru investiții și pentru asigurarea capitalului de lucru. Dobânda pentru ambele produse este subvenționată integral, iar comisionul de administrare este zero. Garanția funcționează pentru 90% din credite în cazul creditelor până într-un milion de lei și de 80% pentru creditele de peste un milion.

Guvernul a decis ca durata finanțărilor să fie de 10 ani pentru investiții și de 6 ani pentru capitalul de lucru. 

Efectul de multiplicare în economie al acestor măsuri este estimat la aproximativ 70 de miliarde de lei. 

Totodată, Guvernul va plăti șomajul tehnic pentru angajații din companiile care au fost afectate de criza coronavirus. Acesta va fi plătit din bugetul Ministerului Muncii, prin intermediul ANOFM – prin bugetul de șomaj, pe toată durata stării de urgență. Pentru perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă, indemnizaţiile de șomaj tehnic sunt în valoare de minimum 75% din salariul de bază, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut.

  De această măsură vor beneficia salariații angajatorilor care îndeplinesc următoarele condiții:

  1. Și-au întrerupt activitatea total sau parțial ca urmare a stării de urgență și după ce au obținut un certificat în acest sens de la Ministerul Economiei.
  2. Reducerea veniturilor cu cel puțin 25%– dar nu mai mult de 75% din totalul angajaților, în baza unei declarații pe propria răspundere. 
  • Guvernul a estimat că până la un milion de salariați pot beneficia de această schemă de ajutor. Impactul bugetar pentru plata șomajului tehnic este estimat la 4 miliarde de lei. 

În martie – aprilie, statul și-a asumat următoarele angajamente de plată față de companii: 

  • Va rambursa TVA în valoare de 9 miliarde de lei, pentru ca acești bani să ajungă cât mai repede în economie. 
  • Va plăti concedii medicale scadente (prin CNAS) în valoare de 2, 7 miliarde de lei si va aloca 200 de milioane de lei pentru carantină și izolare. 
  • Va deconta facturi pentru lucrări de construcții ale autorităților locale în valoare de 1,5 miliarde de lei. 
  • Totodată, este important de știut că Guvernul a amânat și termenul de plată pentru impozitele pe clădiri, pe teren, pe mijloace de transport, de la 31 martie la 30 iunie 2020.

A suspendat popririle și executările silite pentru creanțele bugetare pe perioada stării de urgență cu excepția celor din cauze penale.

A fost amânat termenul pentru depunerea declarațiilor de restructurare a creanțelor bugetare până la 30 octombrie 2020.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.