September 23, 2021

Ia celebrată cu mare fast în cadrul unui eveniment organizat de Oana Bulai

ia

De la strămoşii daci, la regine, pictori şi designeri celebri, ia a străbătut un drum lung în istorie. Joi, de Ziua Universală a Iei, deputatul Oana Bulai a dedicat un eveniment de excepție portului tradițional și obiceiurilor străvechi.

 

Cu mic, cu mare, romașcanii au luat parte la evenimentul „Cu mândrie, poartă IE!” organizat de Oana Bulai în Parcul Municipal din Roman. A fost o celebrare a frumosului, a tradițiilor populare românești, a portului național, a românismului.

Ziua a început cu copiii de la școlile din Roman care i-au încântat pe participanți cu cântecul și dansul popular, acompaniați de profesorii lor. Încă de la primele ore ale evenimentului cei care au fost prezenți în Parcul Municipal au luat parte la atelierele meșteșugărești organizate: unul dedicat șezătorii nemțene, al doilea măștilor tradiționale, iar cel de-al treilea împletitului de sfoară.

Pe scena evenimentului au urcat, pe rând, Ansamblul de dansuri „Lunca Moldovei”, membrii Asociației culturale `Eu Cred` din Valea Bicazului și Piatra Neamț, Grupul Vocal „Sânziene”. Cei prezenți au fost încântați de Ansamblul „PLAI MOLDOVENESC” din Roman, dar și Ansamblul „FLORICICĂ DE LA MUNTE”.

 

Pentru a fi cu adevărat special, evenimentul a beneficiat și de o prezentare de modă organizată de designerul nemțean Nicoleta Negură. Nemțencele noastre dragi și frumoase au defilat pe scena evenimentului în cele mai noi creații ale Nicoletei Negură.

 

Evenimentul s-a încheiat prin două momente excepționale. Primul a fost susținut de Maria Hibovschi și Laurențiu Marian, iar cel de-al doilea a fost un recital de vis al Formației Modern.

 

„Cred foarte tare că tradițiile păstrează țara noastră vie, iar portul tradițional și, în special, ia sunt două simboluri care mie-mi sunt tare dragi și le port cu mare bucurie. E o vorbă pe care am auzit în mai multe contexte: să purtăm ce ne face bine! Mie ia-mi face bine.Fiecare vede într-o ie o trimitere la propria lui copilărie.

Pentru mine ia înseamnă tradiţie, pasiune, o perioadă foarte frumoasă din viaţa mea.Fiecare ie are o poveste cusută, are povestea ei. Mă bucur că azi am putut să aducem în fața romașcanilor și a nemțenilor o parte din această istorie a iei.

Le mulțumesc celor prezenți pentru că mi-au fost alături. Însă, cel mai mult trebuie să le mulțumesc celor din echipa mea, cei fără de care acest eveniment nu putea fi realizat. Au muncit zi și noapte pentru a aduce în fața romașcanilor un eveniment de excepție”, a declarat Oana Bulai.

 

ȘtiiCă?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.