În stagiunea muzicală CÂNTĂ CLOPOTELE, CÂNTĂ!
Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ, în parteneriat cu Academia de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, Extensia Piatra-Neamţ, continuă seria recitalurilor şi concertelor din cadrul Stagiunii artistice 2024-2025. Astfel, miercuri, 11 decembrie, la sala „Calistrat Hogaș” a Consiliului Județean, începând cu ora 18:00, va avea loc concertul grupurilor studențești „DIMAcorD” și „DIMAestro”, ansambluri coral-instrumentale conduse de dirijoarea Rodica Trandafir.
Evenimentul poartă numele „Cântă clopotele, cântă!”. La pian, va evolua Mihaela Spiridon.
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
***
DIMAcor:D și DIMAestro sunt cele două formații ale Academiei Naționale de Muzică Gheorghe Dima Cluj-Napoca, Extensia Piatra Neamț, dirijate de lect. univ. dr. Rodica Trandafir.
Numele de DIMAcor:D, ales în 2017 de dirijoarea acestei formații, este un joc de cuvinte care alătură numele instituției-mamă de cuvintele „cor” și „acord”, sintetizând astfel activitatea ansamblului coral format din studenți ai anilor I-III de la specializarea „Muzică”, cărora li se alătură deseori și absolvenți din anii trecuți.
DIMAestro este denumirea aleasă în 2020 pentru formația instrumentală ce era alcătuită la acel moment doar din viori (de aceea se poate vedea în logo silueta unei viori) și fuzionează numele lui G. Dima cu cuvântul „estro” (it. = inspirație): „L’Estro armonico” este un set de concerte pentru solist/ soliști și orchestră de coarde scrise de celebrul violonist și compozitor Antonio Vivaldi. Culegerea datează din perioada în care construcția, tehnica și scriitura violonistică iau pentru prima oară un mare avânt, și aceste creații vor avea o puternică influență asupra multor compozitori celebri de mai târziu. La cursul de Orchestră de la Academia Națională de Muzică Gheorghe Dima Cluj-Napoca, Extensia Piatra Neamț, studenților de la instrumentele cu coarde li s-au alăturat în anii următori și studenții de la specializarea Percuție, iar în prezent formația reunește cordari și percuționiști. Rezultanta Maestro din denumirea ansamblului se vrea a fi pentru acești tineri interpreți un îndemn: de a persevera în drumul lor de perfecționare tehnică și un ideal: de desăvârșire artistică.