Dental Alliance
April 18, 2024

ÎNCĂ UN MEDIC DIN CPU, AGRESAT

0
Carmangeria La Cimpoeșu

YRY Residence

Restaurant Portofino

Go Padel Roman

Încă un caz de agresiune asupra unui medic de la Centrul de Primire Urgențe s-a petrecut zilele acestea. Aflată în gardă doctorița Crenguța Enea a fost supusă unui potop de insulte de către o pacientă nemulțumită de modul în care a fost tratată de medic, după care a fost agresată și fizic.

Colega noastră, doctorița Crenguța Enea, a fost agresată, vineri, 11 august, de o pacientă pusă pe scandal, de la venirea în CPU. Nemulțumită de faptul că nu i se dă atenție s-a năpustit cu un potop  de injurii asupra medicului de gardă. Cum fusese investigată, tot în urgență, cu o zi înainte, de către medicii de la Pneumologie și Interne, s-a luat decizia de a i se admnistra tratament acasă.

A fost externată cu o stare stabiliă, dar a revenit a doua zi cu o stare de sănătate care nu era o urgență. A devenit foarte, foarte agresivă verbal cu doamna doctor, ulterior iscându-se și un incident extrem de neplăcut, care nu a putut fi aplanat decît prin intervenția oamenilor noștri de la Serviciul de Pază. Jandarmeria, cu care avem un protocol nu a putut să intervină pentru că tocmai atunci însoțea un pacient la Secția de Psihiatrie, și el extrem de agresiv atât cu personalul de la ambulanță, cât și cu cel de la CPU.

Doamna  doctor Enea a avut ulterior nevoie de investigații și îngrijire medicală”, a declarat dr. Maria Tălmăcel, coordonatorul activității din CPU.

Aceasta a mai declarat că doctorița Crenguța Enea intenționează să depună plângere penală împotriva pacientei care a agresat-o în timpul serviciului. Coordonatoare a Centrului de Primire Urgențe a avut, la rândului ei,  experiențe nefericite care, au determinat-o să se gândească la părăsirea pe viitor a sistemului de urgență, motiv pentru care, în prezent, se află în dobândirea competențelor medicale de medicină primară.

REACȚII FAȚĂ DE ULTRAJUL LA MEDIC

Fenomenul agresiunii la care sunt supuși cei care lucrează în Spital, în special în  Centrul de Primire Urgențe,  este urmărit cu îngrijorare și de Colegiul Medicilor. Vicepreședintele acestui organism profesional, dr. Dan Arvătescu, susține că agresarea celor care lucrează în sistemul de sănătate nu este o problemă doar a României, ci se întâlnește și în țările civilizate ale lumii. Rezolvarea unei asemenea  chestiuni complexe trebuie făcută prin soluții mixte: una legislativă și o mai bună mediatizare a ceea ce se întâmplă în Spital. Este necesar ca pacienții să cunoască problemele sistemului medical: lipsă de personal, lipsa dotărilor, subfinanțare. Vicepreședintele Colegiului Medicilor Neamț susține că, în același timp, este nevoie și de o pregătire a  personalului medical,  în ceea ce privește comunicarea cu pacientul și aparținătorii acestuia, care de multe ori sunt mai agresivi decât bolnavul.

REACȚII FAȚĂ DE ULTRAJUL LA MEDIC

Și medicii de familie se confruntă cu aceeași insecuritate, pe care o resimt din plin,  când lucrează în cabinetele în care acordă asistența medicală, mai ales când acestea se află în zone izolate. O mare problemă o constituie situațiile în care fac de gardă în centrele de permanență, unde nu au asigurată nici un fel de pază. Vicepreședinta Patronatului Medicilor de Familie Neamț, dr. Angela Bica, spune că în sistemul de medicină primară lucrează, în proporție de peste 75%, femei, care nu pot face față conflictelor foarte dese, care apar între medici și pacienți. Apelul la Serviciul 112 nu rezolvă problema, ci mai degrabă o agravează, pentru că un pacient sau un aparținător amendat va căuta să se răzbune pe medic, accentuând insecuritatea acestuia, atunci când părăsește spațiul medical.

Problemele din sistemul de sănătate, din ce în ce mai grave, de la o etapă la alta, sunt aduse periodic la cunoștința Colegiului Medicilor, al Casei de Asigurări de Sănătate și a celor care lucrează în Ministerului Sănătății, cel puțin o dată la două luni, dar ele nu sunt luate niciodată în serios de către decidenții din sistem. În aceste condiții, medicii sunt lăsați la discreția bețivilor și la toanele aparținătorilor.

E NEVOIE DE LEGISLAȚIE COERENTĂ

Ultimele probleme cu care se confruntă personalul medical din Spitalul Municipal de Urgență și din sistemul de medicină primară i-au pus pe gânduri și pe politicieni, care își dau seama că este nevoie să intervină din punct de vedere legislativ. Aceasta, cu atât mai mult cu cât ne uităm cum, de la o etapă la alta, ne pleacă personalul medical în țări din Occident, unde sunt mai bine plătiți și apreciați pentru munca lor. Senatorul social democrat Dan Manoliu este de părere, însă, că și la nivel local trebuie întreprinse măsuri mai eficiente de protecție a personalului care lucrează în Spital, prin modificarea Regulamentului de acces în unitatea sanitară. Ca parlamentar de Neamț, va avea în vedere amendarea legislației, în vederea asigurării protecției și securității medicilor și personalului care lucrează în sistemul de sănătate publică.

E NEVOIE DE LEGISLAȚIE COERENTĂ

Și deputatul liberal, Laurențiu Leoreanu, apreciază că se impune protejarea personalului medical de reacțiile pline de frustrare ale pacienților sau aparținătorilor, după modelul măsurilor luate în Ministerul Afacerilor Interne, pentru protejarea polițiștilor împotriva ultrajului. Deputatul liberal susține că are pe agenda sa de lucru o serie de inițiative legislative, menite să rezolve problemele cu care se confruntă Spitalul Roman. Este vorba, în primul rând, de intervențiile de rezolvare a chestiunilor legate de reîntoarcerea la Spitalul Roman a ambulanței TIM-SMURD, de un proiect legislativ privind finanțarea spitalelor în funcție de gradul lor și nu de criterii administrative, după principiul ”la servicii egale, finanțare egală”.

Politicianul romașcan susține că, imediat după vacanța parlamentară, în sesiunea din toamnă, va iniția un proiect de lege menit să clarifice relațiile medic-pacient și să asigure protecția celor care lucrează în spitale, pe ambulanțe, în cabinetele private și în centrele de permanență. El crede că un asemenea act normativ va trece de votul  tuturor formațiunilor politice, chiar în condițiile în care PNL este partid de opoziție și nu formațiune politică aflată la putere.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.