December 6, 2021

Incendiu la Spitalul suport COVID Movila din Ploiești: Doi pacienți au murit, alți 18 au fost evacuați | Infirmieră cu arsuri pe corp

Trăim un coşmar fără sfârşit. Un nou incendiu a izbucnit, joi dimineaţă, într-un spital COVID. S-a întâmplat la Ploieşti, la Spitalul de Boli Infecţioase. Doi pacienţi au fost ucişi, iar 18 au fost evacuaţi de pompieri. Unei infirmiere, care a încercat să salveze un pacient, i s-a aprins combinezonul și a suferit arsuri pe corp. Incendiul s-a manifestat la parterul spitalului suport COVID Movila Vulpii din Ploieşti cu puţin timp după ora patru. Aproximativ 20 de pacienţi erau internaţi acolo. Flăcările au cuprins unul dintre saloane. Înăuntru erau doi bărbaţi de 74, respectiv 75 de ani. Ambii şi-au pierdut viaţa. Imediat s-a declanşat alarma, iar pompierii sosiți la fața locului au stins focul în câteva minute. Pentru cei doi pacienți a fost prea târziu.

Tragedia de la Ploieşti se adaugă unui lung şir. În octombrie, la Constanţa, şapte pacienţi COVID şi-au pierdut viaţa în urma incendiului izbucnit la Spitalul de Boli Infecţioase. Ancheta a arătat că totul a pornit de la un neon defect. La începutul anului, alţi pacienţi îşi pierdeau viaţa în incendiul de la Instititul Matei Balş din Capitală. Iar anul trecut, zece pacienţi piereau în flăcări la Piatra Neamţ.

UPDATE 7:50 – Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, a declarat joi dimineață, în urma incendiului de la Spitalul de Boli Infecțioase din Ploiești, că secția afectată era renovată și avea autorizație ISU, ”dar informația trebuie verificată”.

”Evenimentul nedorit a avut loc după ora 4, s-a activat plan roșu de intervenție, inclusiv din Prahova. Focul a fost stins foarte repede, dar din păcate două persoane au decedat, urmează evident ca o anchetă care va fi și de altă natură să stabilească motivele și cauzele. 15 pacienți au fost transmiși la SJ Ploiești pentru a fi evaluați. Infirmiera care era în salon respectiv este transferată la Floreasca având arsuri. Vedem după evaluare, evident va fi internată și tratată la Ploiești. Nu există informații cu privire la probleme legate de oxigen, ancheta penală va stabili ca în celelalte cazuri. Vorbim de o secție renovată care avea și autorizație de la ISU, dar informația trebuie verificată. Tot sistemul sanitar românesc e hiper solicitat, saturat”, a transmis Cseke Attila, joi, la Digi24.

UPDATE 7:20 – Raed Arafat a afirmat că bolnavii transferaţi “sunt în condiţiile în care erau înainte”, cauzate de boala COVID. Acesta a precizat că infirmiera rănită în incendiu are arsuri pe o suprafaţă corporală mai mică, şi nu pe 40% din corp, aşa cum au existat informaţiile iniţiale.

Prima reacție a Ministerului Sănătății, după incendiu

“Din primele informații ale Ministerului Sănătății despre incendiul la secția exterioară de boli infecțioase a Spitalului Județean Ploiești, precizam următoarele: Din primele informații în această secție se aflau internați 20 de pacienți. Sunt 2 victime și 16 persoane care sunt evacuate și transferate către Spitalul Județean Ploiești (15 pacienți și un cadru medical). Este și o victimă care este transferată la Spitalul de Urgență Floreasca și care are arsuri pe o suprafață de sub 50% din suprafața corporală, conform primelor evaluări. Ceilalți pacienți sunt stabili și vor fi evaluați în UPU a Spitalului Județean Ploiești. Ministrul Sănătății, Cseke Attila ține legatura cu Raed Arafat, șeful DSU”, au transmis cei de la Ministerul Sănătăţii.

Imagini filmate imediat după incendiul de la Spitalul suport-COVID Movila din Ploiești arată amploarea dezastrului. Pereții s-au înnegrit, iar mobilierul medical s-a făcut scrum, cu toate că flăcările s-au manifestat doar câteva minute, înainte de a fi stinse de pompierii chemați de urgență. Primul apel de urgenţă la 112 a fost înregistrat la ora 04:16, joi dimineaţă, iar la Spitalul de Boli Infecţioase Ploieşti au intervenit un echipaj C2 SAJ Prahova, un echipaj B1 SAJ Prahova, 12 echipaje B2 SAJ Prahova, două echipaje A2 SAJ Prahova, un echipaj C1TIM-SMURD şi 9 echipaje PA/SMURD.

La faţa locului au fost găsite 16 persoane, din care 6 femei şi 10 bărbaţi. Este vorba despre:

 • O pacientă în vârstă de 70 de ani, intoxicată cu monoxid de carbon. A fost transportată de echipajul C1 la SJU Ploieşti
 • O infirmieră în vârstă de 52 ani a Spitalulului Boli Infecţioase, cu arsură gr I si II pe 40% din suprafaţa corporală. A fost transportată de echipajul B2 la SJU Ploieşti şi ulterior la Spitalul Floreasca din Bucureşti
 • Un pacient în vârstă de 56 ani, bolnav de COVID-19. A fost transportat de echipajul B2 la SJU Ploieşti
 • Un pacient în vârstă de 75 ani, bolnav de COVID-19. A fost transportat de echipajul C2 la SJU Ploieşti
 • Un pacient în vârstă de 60 ani, bolnav de COVID-19. A fost transportat de echipajul B2 la SJU Ploieşti
 • Un pacient în vârstă de 58 ani. A fost transportat de echipajul B2 la SJU Ploieşti
 • Un pacient în vârstă de 65 ani. A fost transportat de echipajul TIM la SJU Ploieşti
 • O pacientă în vârstă de 78 ani. A fost transportată de echipajul B2 la SJU Ploieşti
 • Un pacient în vârstă de 60 ani, bolnav de COVID-19. A fost transportat de echipajul B2 la SJU Ploieşti
 • O pacientă în vârstă de 66 ani, bolnavă de COVID-19. A fost transportată de echipajul B2 la SJU Ploieşti
 • O pacientă în vârstă de 86 ani, bolnavă de COVID-19. A fost transportată de echipajul B2 la SJU Ploieşti
 • O pacientă în vârstă de 69 ani, bolnavă de COVID-19. A fost transportată de echipaj B2 la SJU Ploieşti
 • Un pacient în vârstă de 69 ani, bolnav de COVID-19. A fost transportat de echipajul PA la SJU Ploieşti
 • Un pacient în vârstă de 51 ani, bolnav de COVID-19. A fost transportat de echipajul PA la SJU Ploieşti
 • Un pacient în vârstă de 33 ani, bolnav de COVID-19. A fost transportat de echipajul B2 la SJU Ploieşti
 • Un pacient în vârstă de 66 ani, bolnav de COVID-19. A fost transportata de echipajul B2 la SJU Ploieşti
 • Un pacient în vârstă de 74 ani, bolnav de COVID-19. A fost găsit decedat
 • Un pacient în vârstă de 75 ani, bolnav de COVID-19. A fost găsit decedat

O infirmieră a suferit arsuri din corp

O angajată a spitalului, infirmieră în vârstă de 51 de ani, a suferit arsuri pe 40% din corp când a încercat să intervină. Aceasta ar urma să fie transportată la Spitalul Floreasca din Capitală.

ȘtiiCă?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.