Dental Alliance
March 29, 2024

Începând cu 11 septembrie 2020 vă invităm la un duo pictural și sculptural: IOAN ROȘCA ȘI DAN ADĂSCĂLIȚEI – pe simezele Muzeului de Artă din Roman

0
Carmangeria La Cimpoeșu

YRY Residence

Restaurant Portofino

O reîntâlnire cu cei doi artiști pietreni care ne propun o simfonie vizuală vibrantă și rafinată, o împletire cromatică și sculpturală de mare grație și cuceritoare prin sensibilitate și profunzime.
Ioan Roșca, un expozant fidel al muzeului, aflat la a 7-a expoziție personală la Muzeu, a încântat mereu publicul romașcan și nu numai, cu o autenticitate și un farmec pictural aparte, prezintă 187 de lucrări, din care: 140 – pictură în ulei, 222 -grafică, 10 -pastel și 15 – acuarelă. Regăsim în lucrările domniei sale temele preferate, temele care l-au inspirat și cărora li s-a dedicat cu o sinceritate și o bucurie specifice unui penel înzestrat cu acel subtil și rar ”fir” creator de frumos. Natura se dezvăluie într-o permanentă comuniune cu artistul, calmă, caldă și mereu luminoasă, în revărsări de peisaje cu păduri, câmpii, dealuri, copaci, cărări, în treceri de anotimpuri, în care vegetația domină prin strălucire și densitate. Ape limpezi, biserici maiestuoase, flori delicate și mereu, aceeași calmitate și prospețime, specifice artistului Ioan Roșca, acea atmosferă de nesfârșită poezie, de profundă sensibilitate. O cromatică captivantă, armonioasă, solară redă un univers liric complex și infinit al desăvârșirii naturii printr-un penel dens, vibrant, elaborat. Portrele de fete vin să întregească sensibilitatea și seninul, frumosul și delicatețea, bucuria și gingășia, cu o materialitate pronunțată, plină de lirism, cu ecouri de lumină și culoare, în aceeași atmosferă vie, pură, solară. Grafica semnată Ioan Roșca atent elaborată, gravă, concentrată, reprezintă o poveste în alb-negru a aceluiași dialog cu natura maietuoasă, atentă la detalii și mereu tinzând spre înalturi. Pastelul devine, în penelul lui Ioan Roșca, de o finețe și o gravitate sacralizante, în tonuri de prospețime calmă și finețe de esență, devenind metafore ale naturii. Acuarela se desăvârșește în expresivități cromatice de efect, prin transparență și spontaneitate, prin delicatețe și măiestrie.
Un artist activ, cu numeroase expoziții personale, cu participări la expoziții de grup și colective, devotat artei sale, membru la UAP, cu lucrări în colecții particulare în țară și în străinătate.
Dan Adăscăliței, pictor și sculptor, revine la Muzeul de Artă din Roman, alături de Ioan Roșca. Absolvent al Institului de Arte Plastice „Ioan Andreescu“, Cluj Napoca, a început să picteze de unul singur, apoi a urmat cursurile Şcolii de Arte Plastice din Piatra Neamţ, sub îndrumarea profesorului Pompiliu Clement. „Deşi a fost un om simplu, şofer de meserie, tatăl meu avea unele înclinaţii către artă. Pe când aveam vreo 3 ani, el mi-a desenat pe hârtie un căluţ. Mi-a plăcut atât de mult, încât am înţeles că trebuie să continui. Practic, de aici a fost pornirea mea“, îşi aminteşte Dan Adăscăliţei. În anul 1980, înfiinţează la Piatra Neamţ cenaclul „Aurel Băeşu“, alături de câţiva colegi de breaslă. Prima expoziţie personală a avut-o în clasa a IV-a, la Teatrul Tineretului. În 1977 are la Braşov o expoziţie de grafică, unde trei dintre lucrările sale au luat locul I şi au ajuns la Viena. Expune la Piatra Neamț, Braşov, Bucureşti, Bacău, Roman şi Baia Mare. Expune mult în străinătate, în special la Bruxelles. A pictat zeci de biserici din judeţ şi din ţară, alături de fiul său Daniel. Lucrările domniei sale, prezente în expoziție, în lemn și ceramică, atrag atenția prin formele rafinate, prin materialul atent și îndelung ”mângâiat” și modelat, dezvăluind viziuni spațiale, grațioase și zvelte, dar profund concentrate și extrem de sugestive. Poetice și ritmice, prin măiastra cizelare, delicate și echilibrate, lucrările sale emană forță și rigurozitate tehnică. Forme expresive prin concept și prin armonia spațiului lucrat, prin modulări liniștite dar sugestive, dezvăluie ideea de stabilitate și echilibru, dar într-o continuă metamorfozare, tinzând mereu spre înâlțimi, spre zbor, într-o curgere ireversibilă a timpului, a creației. Artistul, într-un dialog permanent cu lemnul, conferă materialului putere de sugestie și încărcături de semnificații aparte, propunând teme ca: ”Poetică”, ”Fluiditate”, ”Călugărița”,”Amfitrita”.
Expoziția va fi deschisă în perioada 11 septembrie – 11 octombrie 2020.

Curator
Mihaela Ciobanu

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.