Începând de marţi, 18 aprilie, preţ de 4 zile, sirenele care anunţă situaţiile de urgenţă vor suna alternativ, în toată ţara, între orele 10.00 şi 15.00, acesta fiind cel mai amplu exerciţiu de testare a sirenelor.

Potrivit Hotnews, care citează news.ro, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat că populaţia trebuie să ştie ce înseamnă fiecare sunet al sirenei, în cazul unor situaţii de mare risc.

 

“Exerciţiul este organizat pentru că populaţia trebuie să ştie ce înseamnă fiecare sunet al sirenei, în cazul unor situaţii de mare risc. IGSU va verifica, în urma acestui exerciţiu, şi dacă toată lumea a sesizat că sirenele sunt pornite.” a spus Raed Arafat

Conform calendarului PROCIV 2017, marţi sirenele vor suna în judeţele Brăila, Călăraşi, Constanţa, Ialomiţa, Tulcea şi Vrancea, iar miercuri exerciţiul va avea loc în Bucureşti, Argeş, Bacău, Botoşani, Braşov, Ilfov, Neamţ, Prahova, Suceava, Vaslui, Buzău, Dâmboviţa, Giurgiu şi Iaşi. Joi, sirenele pentru situaţii de urgenţă vor fi testate în Alba, Harghita, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Covasna, Maramureş, Mureş, Satu Mare, Sălaj şi Sibiu, iar vineri exerciţiul se va desfăşura în judeţele Arad, Caraş-Severin, Dolj, Gorj, Hunedoara, Mehedinţi, Olt, Teleorman, Timiş şi Vâlcea.

Exerciţiul este organizat pentru că populaţia trebuie să ştie ce înseamnă fiecare sunet al sirenei, în cazul unor situaţii de mare risc, a explicat Raed Arafat, precizând că IGSU va verifica, în urma acestui exerciţiu, şi dacă toată lumea a sesizat că sirenele sunt pornite.

“Este un exerciţiu prin care testăm sirenele şi obişnuim populaţia ce înseamnă fiecare sunet, ce înseamnă când suna aşa sau când sună altfel. Este un exerciţiu care s-a făcut şi în alte ţări, Germania a avut aşa ceva recent la nivel naţional, prin verificarea sistemelor de înştiinţare publică, a sirenelor în mod deosebit”, a explicat şeful DSU.

Întrebat de ce sistemul este testat acum, Arafat a răspuns că este ceva normal, având în vedere că de mulţi ani nu a mai avut loc o astfel de testare.

“Atenţie! Nu intraţi în panică atunci când veţi auzi sirenele sunând! De la ora 10 începe exerciţiul de alarmare #PROCIV2017.”, anunţă Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă pe pagina sa de Facebook.