San Marco Roman

San Marco Roman

Fri. Jan 17th, 2020

Începem ziua cu o veste proastă: PREȚUL gazelor ar putea CREȘTE cu peste 10% de la 1 aprilie

Gazele pentru populație s-ar putea scumpi cu peste 10% de la 1 aprilie, când prețul gazelor de producție internă va fi complet liberalizat. În aceste condiții, Autoritatea de Reglementare în Energie (ANRE) ar trebui să intervină pentru a stabili un mecanism de creștere graduală, a declarat directorul general al E.ON România, Frank Hajdinjak, informează Agerpres.

În sectorul gazelor, vom înregistra probleme majore de la 1 aprilie. Dacă nu se va face nimic, presiunea pe prețul plătit de consumatorii finali va fi extrem de mare. Vorbim de creșteri de două cifre pentru consumatorii finali, dacă ANRE nu ia măsuri“, a spus directorul general al E.ON.

El a amintit că anul trecut Guvernul a stabilit că, de la 1 aprilie 2017, prețul gazelor de producție internă va fi liberalizat, dar prețul final va fi în continuare reglementat. Între timp, prețurile din piață au crescut, în principal ca urmare a cotațiilor petroliere.

Dacă ne uităm la evoluția prețurilor din piață de acum, vedem că este nevoie de scumpiri semnificative. Pe termen scurt, dacă Guvernul sau ANRE vor să păstreze prețurile pentru consumatorii finali, este nevoie de intervenții“, a continuat șeful E.ON România.

În opinia sa, cea mai bună metodă este implementarea unui model similar cu cel din sectorul de electricitate, unde, de la un coș de energie 100% reglementat, componenta de piață liberă (CPC) a crescut gradual și va ajunge la 100% la finele acestui an.

O altă variantă ar fi ca ANRE să vină cu un nou calendar de liberalizare, însă acest lucru ar însemna să se înceapă de la prețul de 72 de lei pe MWh pentru gazele de producție internă, ceea ce ar însemna automat ca ANRE să declare o creștere de preț.

Frank Hajdinjak a mai spus că reglementările trebuie respectate indiferent de culoarea politică a Guvernului care se află în funcție.

Ne așteptăm ca Guvernul să respecte reglementările în vigoare. Nu este posibil ca noi să finanțăm evoluțiile din piață. Pentru mine nu contează dacă este vorba de un Guvern social, liberal sau orice fel de Guvern, mă aștept ca regulile să fie respectate, inclusiv pentru ca România să rămână o țară atractivă pentru investiții. Opțiunea ca noi să finanțăm acest lucru pur și simplu nu este posibilă. Dar Guvernul ar trebui să acționeze pentru protecția consumatorilor. Suntem gata să participăm și să contribuim la orice discuție pe această temă“, a adăugat oficialul companiei.