ÎNCERCARI DE REZOLVARE A CRIZEI DE PE PIAȚA MUNCII
Criza profundă de pe piața muncii a determinat Guvernul Grindeanu să găsească soluții de rezolvare a acesteia, prin acordarea de stimulente către angajatorii care doresc să-și califice propria forță de muncă. Legea uceniciei a fost trimisă de Guvern, spre dezbatere parlamentară. Suma alocată angajatorilor care se decid să organizeze cursuri de pregătire a ucenicilor, este de 1.125 lei, respectiv 250 de euro. E vorba de o sumă mult mai mare decît aceea care se acorda unui angajator, în prezent, pentru calificarea unui ucenic. Pe vechea formă a legii, un angajator primea 300 de lei, bani insuficienți pentru calificarea unui ucenic. În județul Neamț pe vechea lege, doar fabrica de ciment de la Bicaz a solicitat calificarea de forță de muncă, dar formele nu s-au făcut prin Agenția județeană de Ocupare a Forței de muncă Neamț, ci prin cea de la București, unde firma <
Pe de altă parte, în sertarele Parlamentului României, există un proiect de lege, inițiat de un grup de 52 de senatori, încă din mandatul trecut, prin care se prevede ca elevii înscriși în învățământul profesional și tehnic, cu durata de minim 3 ani să să beneficieze de masă și cazare gratuită în căminele și internatele școlare, prin sume care ar trebui să fie asigurate de autoritățile locale. Primarul municipiului Roman, Lucian Micu, a declarat că autoritățile publice locale vor trebui să aplice legea și să găsească resursele financiare necesare.
Politica angajatorilor, aplicată imediat după privatizările masive din anii 1995, când s-a apelat la forța de muncă trimisă în șomaj din fabricile închise, a determinat dezinteresul acestora pentru pregătirea forței de muncă calificată. A urmat apoi exodul de forță de muncă calificată spre piața muncii din Europa sau din orice alt colț al lumii, care a dat o nouă lovitură pieții muncii, golind-o. Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a luat apoi cea mai aberantă decizie, aceea de a desființa școlile profesionale, ceea ce a dat o nouă lovitură pieții muncii. O nouă bâlbâială a constituit-o înființarea învățământului profesional dual, prin care angajatorii asigurau burse școlare, fără a avea garanția că, la terminarea cursurilor, cei în care se investea timp de 3 ani rămâneau să muncească în țară. De cele mai multe ori acești absolvenți luau și ei drumul străinătății, în căutarea unui salariu mai bun. Politicile sociale aberante, descurajarea muncii și bâjbîielile legislative au condus la dezastrul actual de pe piața muncii, în care cu greu pot fi găsiți meseriași chiar si în cele mai banale meserii.