April 17, 2021

Indicele ROBOR la 3 luni a scăzut luni de la 2,03% la 2,01%, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României.

  • ROBOR este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituţiile bancare din România
  • Evoluţia sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piaţă.

Conform BNR, indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a scăzut luni de la 2,03% la 2,01%. Indicele ROBOR la 6 luni a coborât de la 2,10% la 2,09%.

Indicele Robor a scăzut

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituţiile bancare din România, în lei, iar evoluţia sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piaţă, potrivit news.ro.

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a menţinut joi, 12 noiembrie, rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,5% pe an, rata dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1% pe an şi rata dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) la 2% pe an.

De asemenea, Consiliul de administraţie al băncii centrale a decis reducerea ratei rezervei minime obligatorii pentru pasivele în valută ale instituţiilor de credit la nivelul de 5% de la 6%, începând cu perioada de aplicare 24 noiembrie -23 decembrie 2020 şi menţinerea ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei la nivelul de 8%.

BNR a publicat, în mai 2019, indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), care înlocuieşte ROBOR în calculul dobânzilor la majoritatea creditelor în lei. Nivelul acestuia, pentru al treilea trimestru din 2019, a scăzut la 2,36%, de la 2,66% în T2 2019.

ȘtiiCă?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.