San Marco Roman

San Marco Roman

April 1, 2020

”Inspectorul Pădurii” confirmă că mașina implicată în accidentul cu trei adolescenți transporta lemne ilegal!

Un accident rutier a avut loc astăzi dimineață în localitatea Davideni, comuna Păstrîveni. Trei tineri se deplasau pe marginea drumului din localitate și au fost loviti în plin de o mașină încarcată cu lemne. Băiatul, în vârstă de 16 ani, din Țibucani, a fost declarat mort, iar ceilalți doi băieți, de 15 și 16 ani, au fost duși cu ambulanțele la CPU Târgu Neamț, unul este în stare mai gravă, cu politraumă.

Din declarații a reieșit că cei trei adolescenți de deplasau pe partea dreaptă a drumului, în același sens de mers cu autoutilitara, moment în care au fost acroșați de mașina încărcată cu lemne. Șoferul a fost testat iar rezultatul alcoolemiei a fost zero. S-a deschis dosar penal pentru ucidere din culpă.

Am avut, totuși, curiozitatea de a vedea și care este situația transportului de lemn. La o simplă verificare cu aplicația ”Inspectorul Pădurii”, răspunsul primit automat a fost ca nu există nici un cod generat pentru acest transport, în ultimile trei zile și că acesta ar putea fi un transport ilegal de lemn.

De menționat, totuși, că aplicația a mai dat rateuri și în alte situații și că acest răspuns nu înseamnă că transportul este ilegal.  La folosirea aplicației, utilizatorul ce observă în trafic un vehicul ce transportă lemn va introduce numărului complet a respectivului autovehicul. Aplicația verifică acest număr în sistemul SUMAL și răspunde automat cu unul dintre cele două răspunsuri standard:

  • Varianta I – Acest transport are cod valid (transport legal). În acest caz se vor afişa date legate de volumul total de lemn transportat, speciile de lemn, tipul acestuia şi data validării transporturilor. Nicio acţiune nu este necesară din partea utilizatorului.
  • Varianta II — Acest transport nu are cod online validat in ultimele 72 de ore (transport posibil ilegal).
    În acest caz, trebuie apelat numărul de urgență 112 pentru a reclama respectivul transport și pentru intervenția rapidă a instituțiilor de control. 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.