Dental Alliance

Alegeri 2024

November 22, 2024

Internetul mobil, cursele low-cost și democratizarea distracției

0

Ce facem în seara asta? Iată o întrebare care la Ibiza sau în Las Vegas și-ar găsi răspunsul foarte ușor. Însă ce facem în seara asta dacă vrem să ne distrăm aici, acasă, într-un oraș ca toate orașele, fără plajă sau munte, unde încă nu au apărut investitori să ridice scene uriașe, cluburi pe un hectar de teren ori cazinouri până la cer?

Ei bine, o regulă a lumii moderne ar putea fi formulată astfel: “Dacă ceva se poate muta pe internet, se va muta pe internet”. Alături de cursele aeriene low-cost, internetul este unealta care a democratizat societatea umană mai eficient decât orice alt tip de revoluție. Trăim într-o lume în care poți munci la Londra făcându-ți weekend-ul în România, pentru că un bilet de avion e mai ieftin decât o cursă Roman-Iași, sau în care poți munci la o companie occidentală de pe propriul computer de acasă, îmbrăcat în short și tricou. Viteza și accesibilitatea deplasării și a circulației informației este un salt evolutiv mai important decât descoperirea focului.

Ei bine, aceste două avantaje nu ne folosesc numai în scopuri practice. Ele au democratizat până și distracția, o activitate care altădată era rezervată doar unor privilegiați. Să vizitezi, de pildă, Disneyland-ul era odată un vis și rămânea un vis pentru majoritatea. Acum totul se rezolvă cu bani puțini, o rezervare prin email și o călătorie de câteva ore pana la capătul celălalt al continentului. Sau, dacă ai poftă să te simți un magnat aventurier pentru o seară, poți deschide internetul de la tine de acasă și în câteva clipe te afli într-o locație de vis, în fața unui dealer de lux, ca în Vegas, care îți va îndeplini toate mofturile prin ecranul laptopului și unde vei putea să guști din plăcerea unui joc de cazinou care altădată era rezervată doar unei elite selecte.

Și de parcă toate acestea nu erau de ajuns, acum avem dispozitive mobile care funcționează cu viteze de transfer amețitoare. Fostul telefon greoi care trona cândva la mare cinste pe măsuța din hol este acum în buzunar și are capacități de vis: o rezoluție incredibilă, acces instantaneu oriunde pe internet și, dacă de pildă vrem să ne simțim ca James Bond în timp ce ne aflăm în plină vacanță la țară, conține aplicații specializate pentru o experiență mobilă fără cusur. Dacă mai adăugăm și un dispozitiv VR (Virtual Reality) performant, deja devine irelevant dacă ne aflăm în Făurei, Roman, Dubai sau Hong Kong. Ba dimpotrivă: de acasă sunt șanse să avem o rată mai bună de transfer, căci România e una din țările cu cel mai rapid internet din Europa și din lume. Ce ne-am putea dori mai mult atunci când ne punem întrebarea de la începutul articolului, “Ce facem în seara asta”?

Acest articol are și o concluzie. În ciuda unui internet ultra-rapid, România nu se află nici măcar în primele 50 de țări din lume la rata de penetrare a internetului în rândul populației. Altfel spus, mulți români trăiesc cu această unealtă miraculoasă în buzunar și nu o folosesc suficient – fie în scopuri practice sau doar pentru relaxare – sau pur și simplu ar putea să își pună internet, dar nu o fac. Acest contrast este paradoxal și nu are o explicație satisfăcătoare, mai ales în zonele în care răspunsul la întrebarea din debutul articolului este dificil. Probabil că e timpul să învățam să folosim mai eficient și mai plăcut acest avantaj fascinant al societății moderne – și să-i învățăm și pe alții să o facă.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.