June 16, 2021

Intervenție extremă pentru salvarea unui grup de turisti inconștienți din Iași, blocați pe Masivul Ceahlău

Cu toate averismentele transmise pe canalele media, In scopul prevenirii accidentelor montane si a situatiilor periculoase , au fost destui acei care au considerat ca datele de ordin tehnic prezentate de noi despre riscurile ascensiunilor in conditii de vant puternic si temperaturi scazute sunt doar povesti din lumea pitoreasca a salvatorilor montani. In seara de vineri temperatura in zona inalta a Masivului Ceahlau era undeva la -25 de grade iar vantul la rafala atingea 90 km/h ceea ce conform echarturilor internationale echivala cu un windchill de -45 de grade . Era atat de frig incat senzorii externi ai statiei Davis, interconectata la platforma Wunderground, au incetat sa mai transmita date . La ora 17 echipa de serviciu din Baza Dochia a fost anuntata ca un grup de trei turisti din Iasi au ramas blocati in zona grupului de stanci Gura Plansa . Fiind aproape de Cabana Dochia s-a putut interveni si cei trei au fost extrasi din zona periculoasa si adusi la cabana.
Scenariul s-a repetat trei ore mai tarziu cand un turist din Mures a venit la Baza Salvamont anuntand ca inca doi colegi cu care urcase se aflau la iesirea din Detunate si unul din ei este epuizat . S-a intervenit din nou in extremis si persoana a fost salvata . Ambele operatiuni au fost de mare risc si numai distanta scurta dintre baza salvamont si caz a facut posibila interventia noastra .
A doua zi situatia meteo s-a mai ameliorat si platforma statiei Davis a fost repusa in functiune . Primele date transmise in jurul orei 11.49 au fost temperatura -20 .5 si windchill -34.
De la inceputul anului in zona montana a Judetului Neamt s-a intervenit in urma apelului SNAU 112, Dispeceratul National Salvamont si apel direct la Dipeceratul SPS Neamt in 51 de cazuri din care 14 traumatisme grave predate la SMURD/SJAN , sase operatiuni de mare risc constand in extractii din viscol ( actiuni de noapte in zona inalta) , doua cazuri medicale grave din zona inalta la care nu a fost posibila extractia aero , victimele fiind coborate terestru 1000m diferanta de nivel, doua actiuni search&rescue la grupuri de turisti rataciti, alte traumatisme rezolvate ambulator sau care au refuzat predarea la SJAN iar doua victime au decedat. Media zilnica a interventiilor salvamont in zona montana a fost de 1.2 cazuri fiind cea mai ridicata din pdv statistic pentru sezonul de iarna din ultimii 30 de ani. Numarul total al persoanelor asistate in operatiuni de la 01 Ianuarie pana in data de astazi este de 78 de persoane.

ȘtiiCă?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.