January 19, 2021

Ionel Arsene: Consilierii județeni PNL s-au opus construirii unui nou spital județean

* Consiliul Județean Neamț a găsit teren disponibil pentru noua construcție, pe teritoriul comunei Gârcina
* în ședința de Consiliu Județean de joi, 8 octombrie, trecerea suprafeței de 48.000 de metri pătrați din proprietatea comunei Gârcina în proprietatea județului ar fi trebuit votată cu două treimi din numărul total de consilieri, ceea ce nu s-a întâmplat
* terenul este același pe care CJ l-a mai luat o dată în proprietate, când legislativul județean era condus de un președinte PDL, dar proiectul nu s-a materializat

Demersurile conducerii Consiliului Județean Neamț de a asigura terenul pe care se va construi viitorul Spital Județean de Urgență Piatra Neamț au fost blocate de către consilierii județeni PNL, în cadrul ședinței extraordinare care a avut loc joi, 8 octombrie 2020.

Terenul necesar a fost identificat pe teritoriul administrativ al comunei Gârcina, la limita cu municipiul Piatra Neamț, pe Tarlaua „Marian-Vulpea“, fiind vorba despre 48.000 de metri pătrați.

Conform legislației în vigoare, pentru trecerea terenului din proprietatea comunei Gârcina în proprietatea Consiliului Județean Neamț, era nevoie de susținerea a două treimi dintre consilierii județeni, ceea ce nu s-a înregistrat la numărătoarea voturilor. „Nemțenii nu vor avea un spital nou din cauza liberalilor! Una dintre cele mai ticăloase atitudini ale consilierilor județeni PNL față de nemțeni a fost manifestată în ședința de pe 8 octombrie, când au refuzat să voteze pentru realizarea unui nou spital de urgență. Tot ce ar fi trebuit ei să facă era să voteze pentru trecerea unui teren situat la ieșirea din oraș, din proprietatea comunei Gârcina, în cea a județului Neamț, teren pe care ar urma să fie construit viitorul spital județean de urgență. Culmea, aceeași suprafață a mai fost luată în proprietatea județului într-un mandat când Consiliul Județean era condus de un președinte PDL. Atunci au fost de acord cu transferul, dar nu au fost în stare să realizeze proiectul. Astăzi, pedeliștii deveniți liberali nu mai vor transferul de proprietate, ca să nu fac eu spitalul pentru nemțeni! Este revoltător ce au făcut la această ședință! Avem alocați bani pentru noul proiect datorită susținerii de care am beneficiat din partea Guvernării PSD, care ne-a dat 20 milioane de lei, și nu avem teren pe care să îl construim. Și-au arătat încă o dată adevărata față și au dovedit din nou că știu doar să închidă spitale, nu să le și construiască și deschidă! La fel de cinici se dovedesc și în cazul spitalului de la Leșcani, pe care refuză să îl deschidă pentru că țin la orgoliile politice și nu le pasă de copii, părinți, bunici aflați în suferință!“, a declarat Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, la finalul ședinței.

Spitalul Județean de Urgență prezintă un grad avansat de uzură fizică și morală și pentru că anual se înregistrează cheltuieli foarte mari pentru intervențiile strict necesare, plus aspectele ce țin de circuitele interioare necorespunzătoare, care nu pot fi soluționate în cadrul unei clădiri vechi, se impune realizarea unui nou spital, care să preia activitatea actualei unități medicale. Inițial s-a avut în vedere ca noua construcție să se realizeze în vecinătatea actualului spital, dar prin elaborarea unor studii preliminarii, din cauza amplorii lucrării care s-ar realiza, ar fi îngreunată semnificativ funcționarea normală a celorlalte pavilioane și ar fi dificilă integrarea noii construcții în circuitele sanitare ce trebuie asigurate în toată zona. Având în vedere aceste aspecte, s-a convenit ca obiectivul să fie executat pe un alt amplasament și a fost identificat terenul de la limita orașului, la Gârcina.
În urma demersurilor dintre Consiliul Județean Neamț și Primăria Gârcina, s-a ajuns la faza transmiterii suprafeței către județ. Condiția impusă legislativului nemțean este ca până la data de 31.12.2023, lucrările de construire să înceapă, în caz contrar urmând ca terenul să revină în domeniul public al comunei Gârcina.

Președintele Ionel Arsene a precizat că speră ca proiectul noului spital să depășească impasul actual, având în vedere că este esențial ca în județ să se construiască un nou spital, în care nemțenii să poată fi tratați în cele mai bune condiții.

ȘtiiCă?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.