În Monitorul Oficial din 28 aprilie 2017, la punctul 26 al hotărârilor luate de Guvernul Grindeanu, s-a aflat și cea referitoare la  exercitarea cu caracter temporar, prin detașare, în condițiile legii, a funcției publice de prefect al județului Neamț de către Vasile Panaite.

Cine este Vasile Panaite

Reamintim faptul că titularul postului a fost primar cu mai multe mandate, al comunei Dragomirești, post câștigat mai întîi prin susținerea PD-L-ului și ulterior a  PSD-ului, atunci când ”barca portocalie” începuse ”să ia apă”.

Trecerea acestuia la PSD s-a făcut la vremea când partidul lui Liviu Dragnea a dat celebra ordonanță 55 din 2014, prin care a racolat 404 primari ai formațiunii conduse, în județul Neamț, de Gheorghe Ștefan, act normativ declarat de Curtea Constituțională ca neconstituțional.

Liderii județeni ai PSD au declarat atunci că au luat doar primarii care, cu ceva ani în urmă, trecuseră, prin același procedeu, la PD-L.

Cum legea are o mențiune expresă legată de faptul că viitorul prefect  avea nevoie de patalama că este funcționar public, acesta și-a dat demisia din funcția de edil șef, când numirea sa ca prefect era deja o certitudine și a primit o mână de ajutor de la primărița din Săbăoani, Valeria Dascălu. Aceasta l-a încadrat, pur formal, pe un post de funcționar public. Cu patalamaua la mână, Vasile Panaite a fost numit reprezentant al Guvernului Grindeanu în județul Neamț, e drept cu precizarea că numirea are ”caracter temporar” și se face prin detașare.

Cum visul oricărui ales local este acela de a avea în CV și o asemenea funcție, Vasile Panaite a riscat să dea ”cioara din mână” pe vrabia din par. Fostul prefect, Niculina Dobrilă a lăsat locul liber, fiind promovată – în buna tradiție românească – în funcția de inspector guvernamental și, o perioadă de timp, locul acesteia a fost suplinit de subprefectul Iulian Jugan, încă menținut de Guvern pe post.

Numirea noului prefect are loc astazi, 3 mai, în prezența directorului Direcției Relații cu instituțiile prefectului, Teodor Iulian Gheorghe.

”Domnul Panaite Vasile exercită, cu caracter temporar, prin detașare în condițiile legii, funcția publică de prefect al județului Neamț.”