Dental Alliance

June 23, 2024

Lege: Șoferii cu permis categoria B vor putea conduce motociclete

0
YRY Residence

Go Padel Roman

Judecătorii Curții Constituționale a României (CCR) au respins, miercuri, sesizarea privind ordonanţa de urgenţă care le permite posesorilor de carnet categoria B să conducă şi anumite tipuri de motociclete. Președintele Klaus Iohannis contestase în 3 ianuarie 2024 actul normativ votat în Parlament, pe motiv că ar fi neclar, mai precis că legea a fost adoptată cu încălcarea mai multor articole din Constituție. Iar sesizarea fusese amânată în luna februarie, iniţial pentru data de 13 martie, apoi pentru 20 martie.

De asemenea, preşedintele a invocat lipsa de claritate a intenţiei legiuitorului de a acorda dreptul posesorilor permiselor de conducere eliberate pentru categoria B de a conduce doar motociclete cu transmisie automată din categoria A1. Conform unui comunicat al Administrației Prezidențiale, din 3 ianuarie 2024, președintele Klaus Iohannis a sesizat Curtea Constituţională a României, pe motiv că legea a fost adoptată de Parlament cu încălcarea mai multor articole din Constituție.

Astăzi, Curtea Constituţională a respins această sesizare, astfel că legea va intra în vigoare.

Șoferii care au permis de conducere categoria B vor putea conduce anumite tipuri de motociclete cu transmisie automată cu cilindree maximă de 125 cmc, cu puterea maximă de 11 kW şi cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/ kg, categoria A1. De asemenea, sunt instituite anumite condiţii pentru deţinătorii permiselor de categoria B care doresc să conducă şi motociclete de tipul celor anterior menţionate: să aibă o experienţă de cel puţin 2 ani la volan şi o adeverinţă care să ateste că au făcut un curs de pregătire practică de cel puţin 10 ore.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.