Legea privind regimul deșeurilor, promulgată, dar imposibil de aplicat
Mai de voie, mai de nevoie, sub amenințarea infringimentului din partea Uniunii Europene, Guvernul Românei a elaborat iar președintele Klaus Iohhanis a promulgat Legea 166/2017 din 12 iulie 2017, privind deșeurile. Actul normativ vine să aprobe Ordonanța de Urgență a Guvernului 68 din 2016 și să competeze Legea 211 din 2011 privid regimul deșeurilor. Cum la noi teoria e ca teoria, dar este clar că practica ne omoară, am vrut să aflăm care este soarta acestui proiect la Neamț.
Una peste alta, cert este că, la momentul la care discutăm, cel puțin în zona Roman, licitația privind gestionarea stației de sortare de la Cordun a fost contestată. Primarul municipiului Roman, Lucian Micu, crede că soluția stă la îndemîna Consiliului Județean.
”Este o discuție care ține mai mult de Consiliul Județean, cel îndreptățit să răspundă la aceste întrebări. Din cîte știu eu însă, în momentul de față se află încă în procedură de licitație Zona 2-Roman, procedură care va avea loc în 26-27 iulie. Din momentul în care vom avea funcțională această stație de sortare, cu siguranță vom transporta la Girov doar deșeurile care nu mai pot fi recuperate și ne vom putea încadra în prevederile legale.
Faptul că nu s-a licitat încă operatorul nu ne este imputabil nouă ci, așa cum vă spuneam, Consiliului Județean Neamț, de la care așteptăm luna aceasta și majorareea tarifului la gunoi cu vreo 3 lei, ca urmare a prorogării de către Guvern a taxei de mediu ”, a precizat primarul Lucian Micu.
O radiografie a acestui proiect la Neamț ne-a fost făcută de juristul Vasile Șendrea, directorul executiv al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ADI Eco Neamț.
”Toate prevederile legale privind legislația de mediu au fost cuprinse în caietele de sarcini ale licitațiilor, la nivelul județului Neamț. Revenind la Zona Operațională 2 Neamț, care cuprinde Romanul și comunele limitrofe, vă putem spune că la ora actuală se află în fază de contestație, la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor. Procedura de licitație este declanșată, dar avem o contestație, prin care se cer o serie de remedieri ale documentației. Legea spune că acest organism trebuie să rezolve toate chestiunile în litigiu, ridicate de contestatar. Pe 25 iunie este ultima zi în care acest organism se poate pronunța.
În funcție de soluții vom vedea ce va trebui să facem. Dacă ni se dă nouă dreptate, licitația merge înainte, dacă acest organism dispune remedierea unor probleme solicitate de reclamant se va putea face și acest lucru. Lucrurile vor avansa, oricum. Posibilitatea sumbră este însă aceea ca în cazul în care reclamantul este în continuare nemulțumit, acesta să meargă să conteste în instanță. În această situație înseamnă că apare, din nou, o perioadă mai lungă de timp, ținând cont că acum ne aflăm și în plină vacanță judecătorească.
Zona 2 cuprinde și stațiile de sortare de la Cordun, dar și operațiile de colectare și transport a deșeurilor din municipiul Roman și din comunele din Zona Metropolitană. Zona aceasta a mai fost o dată în licitație, dar a fost contestată. Am cîștigat noi, la Curtea de Apel Bacău. S-a reluat contestația și, din păcate, au apărut și o serie de prevederi cauzate de legislația care s-a modificat în ceea ce privește schimbările din legea concesiunilor. La acest lucru s-a adăugat și o întîrziere de șase luni privind adoptarea normelor metodologice la aceste modificări, cînd, practic, licitațiile au fost blocate”, a precizat Vasile Șendrea.
Reamintim faptul că proiectul privind managementul deșeurilor de la Neamț este o investiție de circa 1.400 de miliarde lei, fonduri europene nerambursabile, dar conținînd și cote de contribuții ale bugetelor locale.
”În esență, investițiile în județul Neamț constau în depozitul central de la Girov, cu tot ce e necesar acolo și stații de sortare de la Târgu Neamț și Cordun, cu echipamente de colectare de 1/1 pentru toate patru categorii de deșeuri, care trebuie colectate separat: hîrtie, plastic, sticlă, metal, gunoi menajer. La ora la care vorbim jumătate de județ este contractată, pe zona Bicaz și comunele limitrofe și pe zona Tîrgu Neamț, contractele sînt în operare.
La ora aceasta, zona 2 Roman se află în SEAP. Zona 1 Piatra Neamț și localitățile limitrofe se află în așteptare-validare în SEAP. Sperăm ca, pînă la sfîrșitul anului, dacă se limpezesc lucrurile la Roman, contractele să fie încheiate și atunci putem să spunem că proiectul de management integrat al deșeurilor este în funcțiune.
Depozitul de la Girov se află și el în faza de revizuire a documentației, din cauza judecării în Justiție a unei contestații, după prima licitație. Cu toate acestea știți că activitatea acolo funcționează datorită înființării Serviciului Public al Consiliului Județean, în procedură de urgență, deșeurile fiind preluate de așa manieră încît costurile de transport s-au diminuant foarte mult”, a mai spus Vasile Șendrea.
(Flora ORDEAN)