Una din cele mai importante preocupări ale conducerii Inspectoratului Județean de Poliție Neamț e legată de siguranța elevilor și cadrelor didactice, în școli. La nivelul Poliției Române și, pe cale de consecință, a Inspectoratului Județean de Poliție Neamț, există un plan anual de creștere a siguranței în mediul școlar.

La începutul vacanței școlare s-a realizat, la nivelul Inspectoratului Județean de Poliție Neamț, o analiză privind modul în care sunt păzite școlille, rezultatul fiind unul elocvent. Din 356 unități școlare, 142  nu au nici un fel de pază, unele școli din mediul rural neavând nici măcar gard împrejmuitor.

Conducerea Inspectoratului de Poliție Neamț a făcut o serie de demersuri la conducerea Inspectoratului Școlar Județean și pe lângă  Autoritatea Teritorială de Ordine Publică, organism ce funcționează pe lângă Consiliul Județean, pentru ca în această vară să se poată rezolva problema pazei în școli.

Pentru rezolvarea problemelor legate de paza școlilor, conducerea Inspectoratului Județean de Poliție Neamț a apelat la autoritatea prefectului de Neamț, Vasile Panaite, care urmează a organiza o întâlnire cu primarii municipiilor, orașelor și comunelor din județ, pentru a discuta măsurile ce trebuie luate în această vacanță de vară, în vederea asigurării pazei tuturor unităților școlare.

Cele 356 de școli din județ sunt împărțite pentru pază între Poliție, Jandarmerie și Poliția Locală. 318 școli sunt păzite de Poliția Națională, 16 de Jandarmerie și 22 de Poliția Locală. În vara aceasta, primăriile din comunele în care școlile nu au nici măcar gard, vor trebui să aloce fonduri pentru construirea de garduri împrejmuitoare, dar și pentru găsirea unor soluții de pază a școlilor.