Dental Alliance

Alegeri 2024

November 22, 2024

LEGEA VACCINĂRII ÎN DEZBATERE PUBLICĂ

Începînd din 10 aprile, Legea vacinării a intrat în dezbatere publică și a fost publicată pe site-ul Ministerului Sănătății. Actul normativ stabilește cadrul legal de vaccinare si cadrul de achiziționare a vaccinului, actul normativ prevăzînd încheierea unor contracte multianuale. Ministrul Sănătății declară că părinții care nu-și vor vacina copiii, nu vor fi sancționați, dar dacă cei mici contractează o boală contagioasă împotriva căreia nu și-au vaccinat copii, din vina lor, vor trebui să sporte cheltuielile de îngrijire medicală ale celor mici. Medicii de familie spun însă că de la nivelul cabinetelor lor situația se vede altfel.

Există tipuri de vaccin care lipsesc, de foarte multă vreme, de pe piață. Medicii de familie susțin că la noi, de cîțiva ani buni, se merge dintr-o criză în alta și că de mai bine de un an nu se reușește a se acoperi nevoile reale.

Reamintim faptul că săptămîna trecută, purtătorul de cuvînt al Direcției de Sănătate Publică Neamț, dr.Mirela Grădinaru, anunța faptul că în județul Neamț stocurile de vacin se află la limită, ba chiar pentru unele repere sînt absolut insuficiente dozele existente,față de nevoile reale. S-a realizat și o redistribuire între medici a unor sortimente de vaccin, pentru a acoperi nevoile de moment.

În aprilie, DSP așteaptă să primească dozele de vaccin hexacima, care au fost repartizate și prin care se asigură imunizarea copiilor sub 1 an împotriva difteriei, tetanosului, pertusis, tusei convulsive, poliomelitei și hemofilus B. Nu se pune problema lipsei de vaccin BCG, care se administrează în maternități, a mai spus atunci purtătorul de cuvînt al DSP Neamț.

Într-o formă de anul trecut a legii, din vremea Guvernului Tehnocrat, se prevedea ca părinții să fie informați, de către medicul de familie, privind necesitatea imunizării copiilor, aceștia având la dispoziție 18 luni pentru a-și vaccina copii, iar în condițiile în care părinții ar fi refuzat să-i imunizeze pe cei mici ar fi trebuit să fie deferiți unei comisii județene, care ar fi urmat să aplice Legea Protecției Copiilor și să-i trimită în instanță. Tot proiectul de anul trecut avea și o prevedere neconstituțională ca acei copii care nu sînt imunizați să nu fie primiți în colectivitățile școlare.