Dental Alliance

Leonard Achiriloaei: La mulți ani, Școala Gimnazială „Vasile Alecsandri”! La mulți ani, simbol al identității romașcane!

0
YRY Residence

Am participat astăzi, la aniversarea celor 190 de ani de existență ai primei școli publice din oraș – Școala Gimnazială “Vasile Alecsandri”, care îi ocrotește și îi pregătește pentru viață pe copiii noștri – viitori adulți de nădejde. Dascălii acestei școli dovedesc pentru fiecare generație, o implicare totală, un bagaj de cunoștințe vizibile în realizările pe care acești copii le dobândesc ulterior în viață.
În istoria devenirii ei, Școala Gimnazială “Vasile Alecsandri“ de azi a parcurs mai multe etape – de la Școala primară (1832) – prima școală publică din oraș, cu un local modest în curtea Bisericii Albe (Sf.Voievozi), la Școala de băieți nr. 1 ,,Grigore Al. Ghica” (1881-1948) – școală de prestigiu în perioada interbelică, la Școala de 7 ani, apoi de 8 ani, la Școala cu clasele I- VIII Nr. 1 „Vasile Alecsandri”, cea mai mare școală gimnazială din oraș.
Din 1976 Școala Nr. 1 a beneficiat de o clădire nouă cu parter și două etaje (corp A), construită în perimetrul fostei Școli nr. 1 de fete ale cărei localuri au fost demolate. Localul încăpător al Școlii nr. 2 de băieți construit în 1896, cu aportul soției lui Vasile Alecsandri a fost păstrat, devenind actualul corp B – pe care Primăria Municipiului Roman l-a modernizat și echipat complet în anul 2021.
Această școală, păstrează amintirea unei școli inspectate, în 1876 de marele poet Mihai Eminescu în calitatea sa de revizor școlar de Iași și Vaslui și totodată păstrează vie memoria marelui poet „Vasile Alecsandri” a cărui nume îl poartă cu mândrie și respect.
Doresc să felicit conducerea școlii, să îi urez în continuare mulți ani încununați de succesele elevilor, pentru că succesul lor este și succesul dascălilor. Acolo unde există pasiune, calea către succes este una sigură și cu sens unic!

Urmăriți-ne pe Google News

Ca orice instituție media locală, și Roman24.ro supraviețuiește pe baza reclamelor afișate pe site, sau a contractelor publicitare. Alege să susții activitatea Roman24 printr-o donație folosind butonul de mai jos

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap