Leonard Achiriloaei: Problema furnizării apei la Roman s-a transformat în luptă pentru imagine și obținere de capital electoral!

Cu informații false, inoculate prin toate canalele informatice – așa acționează PSD când romașcanii nu au apă la robinete. Să pui paie pe foc atunci când nu ai cu ce să îl stingi, să creezi doar prin comunicate și postări false impresie că îți pasă, este ușor. Niciodată în schimb, acești oameni nu au venit cu soluții, cu proiecte sau măcar cu dorința de a fi parte într-un demers pe care administrația locală l-a făcut pentru rezolvarea problemelor pe care Romanul le-a întâmpinat ani la rând în relația cu furnizorul de apă – Compania Județeană ApaServ.
Nu am tolerat și nu voi tolera niciodată ca oamenii pe care am fost ales să-i reprezint – romașcanii, să fie mințiți, dezinformați sau bătaia de joc a cuiva! Nu primarul sau Primăria pornește sau oprește apa, ci compania ApaServ, condusă de PSD. De managementul defectuos al acestei companii nu se face vinovat Consiliul Local Roman și nici oamenii din primărie!
Mi-am propus să merg până la capăt și să fac orice demers ca Romanul să aibă un furnizor de servicii apă – canal competent și competitiv. Vreau ca oamenii să fie corect informați și tocmai de aceea, vreau să vă prezint, pe scurt, demersurile pe care le-am întreprins până acum și pe care nu le voi abandona.





Merităm respect, iar dacă nu ni se oferă, ni-l impunem!
Administrarea rețelei, investițiile în modernizare și întreținere, sunt exclusiv responsabilitatea companiei, conform contractului asumat! În fața mea, ApaServ nu are nicio justificare că nu a investit în rețelele din Roman în cei 14 ani de contract. În tot acest timp însă, a încasat… a încasat apa facturată, iar redevența pentru utilizarea rețelei nu a fost folosită pentru investiții. Vă dau ca exemplu anul 2021, atunci când, în Roman, conform datelor emise, au fost introduși în rețea 4.617.880 mc de apă, iar volumul total facturat a fost de 1.956.608 mc. O diferență de 2.661.272 mc, adică 57,63% sunt pierderi pe care compania le declară oficial într-un singur an, pierderi pe care nu le-au putut gestiona și care au tot crescut.
În 2021, procentul investițiilor ApaServ, raportate la venit, pentru municipiul Roman a fost de doar aproximativ 3%. De neconceput! În ceea ce privește redevența datorată municipiului Roman, inclusiv pe anul 2021, din care cea mai mare parte ApaServ trebuie să o reinvestească în lucrări de întreținere, reparații și modernizare – doar circa 13% din valoarea acesteia a fost reinvestită în ultimii ani, adică 2.047.905 lei. Mai mult, cele mai mari alocări din această sumă au mers pe cârpeli, nicidecum în zona marilor investiții sau modernizări.
Nu în cele din urmă, trebuie să aduc în opinia publică un lucru foarte important – pretențiile companiei județene ApaServ în cazul rezilierii imediate a contractului. Pentru mulți dintre noi poate fi o sumă de nejustificat, însă în anul 2020, compania și-a făcut calculele și ne-a cerut nouă – Romanului, 150 de milioane de lei, adică 30 de milioane de euro pentru rezilierea contractului. Vorbim de o sumă alcătuită din POS, litigii, achiziții de echipamente, împrumut contractat, sume alocate prin programul POIM, profitul estimat până la sfârșitul perioadei de contractare – însă chiar și așa complet nerealistă și nejustificată.
Poate că, pentru ApaServ administrarea rețelei de la Roman este prea grea. Noi nu vrem să încurcăm pe nimeni, dar nici alții să nu ne încurce pe noi!