Leonard Achiriloaei: Vor demara, în acest an, lucrările la obiectivul “Refacere dig râu Siret la Adjudeni -Tămășeni”
San Marco Roman

Leonard Achiriloaei: Vor demara, în acest an, lucrările la obiectivul “Refacere dig râu Siret la Adjudeni -Tămășeni”

Astăzi, împreună cu directorul general al Administrației Naționale APELE Romane, dl. Ervin Molnar, am avut o întâlnire de lucru în care am dezbătut o serie de probleme de interes național (inițiative legislative în domeniul apelor), dar și de interes local, cu privire la investiții din județul Neamț.
Astfel, vă pot spune că vor demara, în acest an, lucrările la obiectivul “Refacere dig râu Siret la Adjudeni -Tămășeni”, lucrare cu o valoare de 23.789.260 lei, ce va pune în siguranță atât localitățile amintite, cât și cartierul Nicolae Bălcescu, din municipiul Roman.
Totodată, am reluat discuțiile cu privire la obiectivul ”Amenajarea albiei râurilor Siret și Moldova la Roman – Gâdinți, județul Neamț”, din care mai este de executat un sector de 975 metri de dig. Aici am identificat o problemă ce trenează de aproape 10 ani: documentația tehnică, ce cuprinde coridorul de expropriere, precum și anexele reprezentând listele imobilelor proprietate privată sau proprietate publică (aflate în administrarea Consiliului Local al comunei Gâdinți sau R.N.P.-Romsilva), a fost întocmită în anul 2010 și ”lăsată într-un sertar”. Este urgent și obligatoriu ca aceasta să fie reactualizată, deoarece sumele aferente exproprierilor nu mai corespund cu cele estimate în Grila Notarilor Publici.
Refacerea coridorului de expropriere constă în reactualizarea valorilor evaluate de expertul A.N.E.V.A.R., precum și reactualizarea planului de situație cu suprafețele de teren cu vegetație forestieră.
Din acest motiv, este necesară reactualizarea Studiului de Fezabilitate, în vederea aplicării prevederilor Legii 255/2010, privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică.

Pentru anul 2020, am mai reușit să alocam sume importante în domeniul protecției la inundații și amenajării cursurilor de apă, prin continuarea lucrărilor la obiectivele:
– “Reducerea gradului de risc la inundații pe râul Bistrița, pe sectorul Borca – Poiana Teiului, județul Neamț” (finalizare dig mal stâng sat Galu și dig mal stâng pr. Fagului 670 ml – valoare alocată 2.150.000 lei);
– ”Consolidare talveg albie râu Sabasa, comuna Borcea, Jud. Neamț (amenajare albie – constând în 500 m apărări de mal și 6 praguri – valoare alocată 1.750.000 lei);
– ”Amenajare râu Bistrița și afluenți, sector Iacobeni, Jud. Suceava – Sabasa / Borca, Jud. Neamț, cu alocare de 4.800.000 lei.
Astfel încerc să repun lucrurile în mișcare!

lEONARD ACHIRILAOEI

SECRETAR DE STAT, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.