Dental Alliance

Liceul 1 se transformă astăzi, prin HCL. Din liceu, în spații de alimentație publică, printre altele

1
Carmangeria La Cimpoeșu

YRY Residence

Restaurant Portofino

Go Padel Roman

Conform unui proiect de hotărâre de Consiliu Local, Grupul Şcolar Industrial Construcţii de Maşini (fostul liceu nr. 1) își poate schimba destinația, astăzi, în urma votului consilierilor locali.

Astfel, în proiectul de hotărâre se arată că : ”[…] schimbarea destinaţiei imobilelor situate în municipiul Roman, str. Ștefan cel Mare nr. 274 aflate în domeniul public al Municipiului Roman,[…] clădirile C1, C2, C3, C4, C7, C8, C9, C10 şi terenul în suprafața de 44.317 mp (din totalul 45.717 mp) din spaţii de învăţământ în spații pentru desfăşurarea următoarelor activităţi: socio-educaționale, agrement–sportive, expoziționale, birouri, administrative, cazare și alimentație publică.

Așa cum se vede și în proiectul de hotărâre, spațiul este unul deosebit de generos, atât în metri pătrați de teren, cât și în clădiri, deși acestea au fost lăsate – după tradiția românească – să ajungă mai întâi la stadiul de ruină și abia apoi să se găsească o utilitate pentru ele.

Terenurile şi clădirile unităţilor de învăţământ din Municipiul Roman fac obiectul dreptului de proprietate publică a unităţii administrativ teritoriale. Având în vedere că, prin Ordinul nr. 4156/15.06.2010 al Ministrului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului şi Sportului, Grupul Şcolar Industrial Construcţii de Maşini a fost desfiinţat, dreptul de administrare asupra construcţiilor şi terenului situate în str. Ştefan cel Mare, nr. 247 în care îşi desfăşura activitatea această unitate de învăţământ a încetat iar în prezent imobilul este neocupat. Imobilul de la adresa de mai sus are în componenţă următoarele clădiri, după cum reiese din documentația cadastrală și extrasul de Carte Funciară 54566 (fost NCP 2647):

C1 – Clădirea – școală, cu regim de înălțime P+1E, în suprafaţă construită de de 2436,95 mp, are fundație din beton, zidărie din cărămidă, şarpantă din lemn şi învelitoare din tablă. Şcoala are următoarea componenţă: parter – 10 săli de clasă, 7 holuri, 2 wc-uri, 2 săli de cancelarie, centrală termică, 2 spălătorii, 2 holuri cu casa scării; etaj I- 14 săli de clasă, 2 wc-uri, 7 holuri, 2 holuri cu casa scării, sală festivități. Șarpanta clădirii și învelitoarea din tablă sunt grav deteriorate (în special pe partea fațadei de sud a clădirii), burlanele o parte sunt dispărute, altele doar până la jumătatea fațadelor, jgheaburile lipsesc, ori sunt nefuncționale și înfundate.

Aceste neconformități ale sistemului pluvial au contribuit la degradarea tencuielilor, provocând exfolieri și generând fisuri ale pereților. Fundațiile sunt afectate de umezeală, cauzate de lipsa unei rigole sau cel puțin a trotuarelor funcționale. Fațadele nu sunt îngrijite corespunzător, tencuielile sunt fisurate, desprinse de suport. O parte din geamuri sunt sparte și câteva ferestre sunt deschise. Vegetația parazitară din zona trotuarelor perimetrale ale clădirii duce la dislocarea trotuarelor și infiltrarea apei la fundații. Înălțimea la streașină este de aproximativ 8 m, și cea la coamă este de aproximativ12 m.

C2 – Clădirea – anexă, cu regim de înălțime P, compusă din 3 încăperi, are o suprafaţă construită de 154,32 mp. Fundaţia este din beton, zidăria din cărămidă, şarpanta din lemn și învelitoare din tablă. Înălțimea la streașină este de aproximativ 3 m și cea la coamă este de aproximativ 5 m. Tencuielile exterioare prezintă fisuri și exfolieri.

C3 – Clădirea – anexă, cu regim de înălțime P compusă din 5 birouri, 2 holuri, wc, are suprafaţă de 214,94 mp. Fundaţia este din beton, zidăria din cărămidă, şarpantă din lemn si învelitoare din tablă. Tâmplăria exterioară este din lemn si din PVC. Vegetația parazitară este abundentă și influențează negativ calitatea tencuielilor și ale trotuarelor perimetrale. Inălțimea la streașină este de aproximativ 3m și cea la coamă este de aproximativ 5 m.

C4 – Clădirea – anexă, cu regim de înălțime P, este compusă din 12 încăperi și are suprafață construită de 341,72 mp. Fundaţia este din beton, zidăria din cărămidă, şarpantă din lemn și învelitoare din tablă. Vegetația parazitară este abundentă și influențează negativ calitatea tencuielilor și ale trotuarelor perimetrale. Tâmplăria exterioară este din lemn si din PVC. Înălțimea la streașină este de aproximativ 3 m și cea la coamă este de aproximativ 6 m.

C7 – Cămin, în suprafaţă de 308,54 mp, cu regim de înălțime P+4E, este o clădire din cărămidă cu fundație de beton, structura de rezistență din beton armat, şarpanta din lemn și este acoperită cu tablă. Are următoarea alcătuire: parter – 6 încăperi, wc, hol cu casa scării; etaj I- 6 încăperi, wc, hol cu casa scării; etaj II 6 încăperi, wc, hol cu casa scării; etaj III – 6 încăperi, wc, hol cu casa scării; etaj IV – 6 încăperi, wc, hol cu casa scării. Tâmplăria exterioară este din lemn cu ochiuri de geam lipsă. Sistemul pluvial este deteriorat, o parte din jgheaburi și aruncătoarea sunt deformate. Vegetația parazitară influențează negativ aspectul fațadelor și dislocă trotuarele perimetrale ale clădirii. Înălțimea la streașină este de aproximativ 13 m și cea la coamă este de aproximativ 16 m.

C8 – Atelierul cu regim de înălțime P, construit din cărămidă, este compus din: 5 încăperi, 2 birouri, 2 holuri, 2 wc-uri, 4 debarale și are suprafaţa de 649,67 mp. Are o fundație de beton, zidărie din cărămidă, șarpanta din lemn și este acoperit cu plăci de azbociment. Se observă degradări la nivelul planșeului peste parter. Tâmplăria exterioară este confecționată atât din metal cât și din lemn. Înălțimea la streașină este de 4 m și cea la coamă este de aproximativ 7 m.

C9 – Atelier, cu regim de înălțime P, în suprafaţă de 301,64 mp. Este compus din următoarele încăperi: 3 ateliere, 2 birouri, magazie, hol. Este o clădire cu fundație de beton, cu zidărie din cărămidă, şarpantă din lemn și învelitoare din tablă. Sistemul pluvial lipsește cu desăvârșire, ceea ce a condus la degradări ale tencuielilor și apariția fisurilor la pereți. Tâmplăria exterioară este confecționată din lemn și din metal. Înălțimea la streașină este de 3 m și cea la coamă este de aproximativ 4,5m.

C10 – Clădire- atelier, cu regim de înălțime P, compusă din 3 ateliere, 3 anexe și hol, în suprafaţă de 359,27 mp. Are o fundație din beton, zidărie din cărămidă, şarpantă din lemn şi învelitoare din tablă. Învelitoarea din tablă prezintă degradări la nivelul jgheaburilor și burlanelor, ceea ce a dus la exfolierea tencuielii. Tâmplăria exterioară este confecționată din lemn și din metal. Înălțimea la streașină este de 3,5 m și cea la coamă este de aproximativ 5m.

C11 – Anexă cu regim de înălțime P, compusă dintr-o încăpere, în suprafaţă de 120,74 mp. Are fundație de beton, structura de rezistență din beton armat și zidărie din cărămidă. Tencuielile sunt în degradare și exfoliate de pe suport. Tâmplăria exterioară este din lemn și metal, cu ochiuri de geam sparte. Șarpanta din confecție metalică, este acoperită cu plăci de azbociment și prezintă degradări importante.

Clădirea are o înălțime la cornișă de 2,2 m și o înălțime maximă de aproximativ 2,5m. Suprafața teren –44717 mp (din totalul de 45717 mp ) Suprafața construită totală– 4887,19mp (din totalul de 6301,32)mp POT – 10,93 % Practic, în acest moment imobilul, în integralitatea sa, este liber şi nu mai îndeplineşte nici o funcţionalitate fiind astfel supus degradării fizice şi morale.

Mai mult decât atât, clădirea, în suprafaţă de 2436,95 mp (C1)- clădirea în care a funcționat Școala, este monument istoric, iar în prezent Poliția monumentelor istorice ne somează pentru a lua măsurile pentru punerea în siguranță și reabilitarea acestui imobil. Potrivit procedurii aprobate de Ministerul Educației prin Ordinul 5819 din 25.11.2016, avizul conform pentru schimbarea destinației poate fi emis pentru imobilele/spațiile în care nu se mai desfășoară activități de învățământ sau acestea au fost restrânse și nu există perspectiva creșterii efectivului populației școlare, dar care pot fi folosite în vederea funcționării altor instituții în care se desfășoară activitate de educație extrașcolară, a altor instituții aflate în subordinea consiliului local/consiliului județean, a unor instituții care desfășoară activități de utilitate publică sau pentru desfășurarea altor activități de strictă necesitate pentru comunitate, definite ca atare de către consiliul local/consiliul județean, cu respectarea reglementărilor legale în vigoare specifice domeniului de activitate și care nu afectează, după caz, revenirea la destinația inițială. Condiția este însă ca imobilele/spațiile pentru care se solicită schimbarea destinației nu fac obiectul unui litigiu aflat pe rol.

REFERAT DE APROBARE

proiect de hotărâre

1 thought on “Liceul 1 se transformă astăzi, prin HCL. Din liceu, în spații de alimentație publică, printre altele

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.