Dental Alliance
March 28, 2024

MAI MULTE DECESE, MAI PUȚINE NAȘTERI

0
Carmangeria La Cimpoeșu

YRY Residence

Restaurant Portofino

Conform informațiilor, destul de puține și sumare, primite de la Primăria Roman, la Biroul de Stare Civilă Roman au fost  înregistrate în iulie 62 de decese, în august  69 și în septembrie 67. La o analiză anterioară realizată de către comisia de specialitate din cadrul Spitalului Roman a rezultat faptul că în perioada aprilie- iulie la SMUR au murit în spital 172 de persoane, din care în aprilie 47, doar 7 decedați având vîrste sub 65 de ani.

În mai s-au înregistrat 36 de decese, doar 5 având vârste sub 65 de ani. În iulie erau înregistrate la nivelul SMUR 49 de decese, 12 persoane având vârste sub 65 de ani.Directorul medical al SMUR, dr.Oana Onu, declara cauzele numărului mar ridicat de decese care se înregistrează în spital, ca ținând de o dorință a aparținătorilor ca persoana aflată pe patul de suferință, într-0 fază terminală a unei boli incurabile, să se stingă în spital, într-o Secție de îngrijiri paliative.

Așa cum a rezultat din analiza făcută, există o dorință a aparținătorilor de a aduce bolnavii cronici în spital pentru a fi îngrijiți până în ultimul moment. S-a constatat că, în ceea ce privește cauzele deceselor, cele mai multe sunt t cele de ordin cardio-vascular, urmate de cele neurologice și cele oncologice”

Directorul executiv al Direcției de Statistică Neamț, Claudiu Hrabagiu, ne-a prezentat o statistică a deceselor la nivelul județului Neamț,  în raport cu nașterile pentru perioada ianuarie-iulie 2017, subliniind numărul mai mic de nașteri în raport cu decesele, care arată un dezechilibru accentuat al indicelui demografic. Numărul  total al persoanelor decedate în perioada ianuarie-iulie 2017, perioadă pentru care au fost centralizate datele, în județul Neamț au fost de 4090 de persoane, iar numărul total de născuți vii în aceeași perioadă a fost de doar 2408 persoane, înregistrându-se astfel un spor natural negativ de minus 1682 persoane.

Comparativ cu anul precedent pentru aceeași perioadă, numărul de decese din 2017 a fost mai mare decât  din anul anterior cu 193, însemnând o creștere a numărului de decese de aproape 5%.  În felul acesta se evidențiază o diferență de spor natural, care a scăzut față de 2016 de la minus 1468 cât se înregistra în 2016 până minus 1682 în 2017. O influență puternică în scăderea populației o are mobilitatea populației și anume migrația acesteia în spațiul european – și numai numai – și, mai puțin, sporul natural și el în declin.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/Ya0twWFKyqY" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Statisticienii recunosc  că din proiecțiile demografice realizate pentru anii următori  se constată o scădere a populației, atât în județ, cât și la nivel național. Aceștia nu vorbesc, însă și despre cauzele reale, care i-au determinat pe români să-și caute un loc de muncă mai bine plătit care, să le asigure un trai decent, aici, în țară, și nu aiurea. Este vorba despre lipsa unor politici guvernamentale coerente de creare a unor locuri de muncă, mai bine plătite, aici, în România,  care să determine stoparea migrației forței de muncă.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.