Marșul pentru viață – Roman 2017 „Ajută mama și copilul! Ei depind de tine”
Sâmbătă, 25 martie 2017, începând cu ora 10:30, în oraşul Roman, va avea loc Marşul pentru viaţă, cu tema „Ajută mama și copilul! Ei depind de tine”.
Evenimentul este pentru prima dată organizat în oraşul nostru, dar la nivel naţional se află deja la cea de-a VII-a ediție.
Scopul adunării publice este manifestarea solidarităţii cetăţenilor pentru promovarea vieţii şi sprijinul acordat femeilor aflate în criză de sarcină.
La nivel național, aceste manifestări nu au un organizator unic, ci în fiecare oraș sau localitate există organizatori locali.
Iată câteva aspecte care motivează tema aleasă pentru acest an:
- România ocupă locul a doilea în lume în statistica numărului total de avorturi raportat la populația actuală (Rusia este pe locul întâi): 22.832.650 de avorturi legale, chirurgicale, doar în spitalele de stat, în perioada 1958 – iunie 2016, față de o populație de 19.760.000 de persoane la 1 ianuarie 2016.
- Criza de sarcină apare în momentul în care o femeie ia în considerare întreruperea cursului firesc al sarcinii, care s-ar concretiza prin nașterea copilului, și se gândește la posibilitatea de a face avort. Criza de sarcină este cauzată de probleme exterioare cărora ea nu reușește să le facă față.
Cele mai des întâlnite cauze ale crizei de sarcină sunt:
- tatăl nu își dorește copilul;
- tatăl copilului o părăsește pe mamă;
- femeia depinde financiar de tatăl copilului şi cere să facă avort;
- femeia trăiește într-o relație violentă din care nu poate ieşi pe moment;
- femeia este necăsătorită și se teme de ostracizarea din spațiul public dacă va naște copilul.
Criza de sarcină este accentuată de presiunea şi din partea altor persoane pentru a face avort. În majoritatea cazurilor, femeile în criză de sarcină doresc să aibă și alte opțiuni în afara avortului. Dar aceste opțiuni devin disponibile doar dacă o altă persoană o sprijină. Lipsa sprijinului duce la lipsa de alte opțiuni. Astfel, alegerea avortului nu mai este o alegere propriu-zisă, ci pare singura cale de ieșire din criza de sarcină.
Relatările persoanelor care au făcut avort (www.avorturiregretate.ro) și relatările persoanelor care au ales să nască copilul, deși au luat în calcul și avortul (www.femeifericite.com), arată cât de traumatizantă este criza de sarcină.
În aceste condiții, considerăm vitală responsabilizarea societății față de darul vieții, înfăptuit concret prin sprijinirea femeilor în criză de sarcină și a copiilor lor.
Fiecare persoană poate să ajute o femeie în criză de sarcină! Experiența celor care s-au implicat arată că sprijinul din partea tatălui copilului, a unei prietene, a unui psiholog, a unui cleric sau persoană consacrată, poate face diferența între avort și nașterea copilului.
Fără o informare corectă și fără înființarea la nivel național de centre de sprijin a femeilor în criză de sarcină, trauma avortului va afecta în continuare copiii, mamele, familiile și societatea în general.
Marșul pentru viață este apolitic și neconfesional, dar este deschis participării tuturor confesiunilor religioase și formațiunilor politice.
Prin Marșul pentru viață nu promovăm interzicerea legală a avortului și nici un fel de violență împotriva femeii, ci promovăm conștientizarea societății și sprijinirea femeii să nască viața pe care o poartă în ea.
Acest sprijin nu vizează în primul rând statul și instituțiile lui ci societatea, în diferitele ei forme de organizare. Nu putem aștepta de la stat să facă ceea ce noi nu facem, individual și prin posibilitățile asociative existente astăzi! Aceasta înseamnă solidaritate, iubire și civilizație.
Organizatorii
Bejan Simona (0751.143.903)