Măsuri de sprijin pentru primării: bani de Guvern pentru reducerea efectelor crizei energetice
Guvernul aprobă, luni, noi măsuri în sprijinul comunităţilor locale pentru reducerea efectelor crizei energetice, a anunţat prim-ministrul Nicolae Ciucă.
Se creează o nouă măsură de sprijin pentru primării. Este vorba despre alocarea de sume din MDLPA, în situații deosebite. Se urmărește evitarea sistării furnizării energiei termice pentru încălzirea populației, generată de imposibilitatea achiziționării gazelor naturale.
Sumele se alocă bugetelor locale prin ordin al ministrului dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, pe bază de cerere temeinic justificată.
Condiții de acordare a banilor
Banii se alocă unităților administrative-teritoriale la nivelul cărora nu s-a înregistrat excedent bugetar la 31 decembrie 2021. Sumele nu pot depăși dublul subvenției și se raportează la subvenția alocată pentru consumul de gaze naturale din lunile ianuarie, respectiv februarie 2022, se arată în actul normativ.
Se estimează că, pentru măsurile de sprijin prevăzute de proiectul de act normativ, maximul posibil de alocat este în sumă totală de 170 milioane lei.
Ajutor pentru primăriile care nu pot suporta cheltuielile din buget local
În nota de fundamentare a proiectului se arată că, pentru perioada cuprinsă între 1 noiembrie 2021 şi 31 martie 2022, Guvernul alocă bugetelor locale o subvenţie pentru acoperirea creşterii preţului gigacaloriei de 50% din diferenţa între preţul de achiziţie al gazelor naturale şi preţul plafonat de 0,250 lei/kWh (OUG nr. 118/2021).
Sumele cu titlu de subvenție se virează bugetelor locale în cel mult 30 de zile de la data depunerii documentelor justificative pentru alocarea subvenției. A fost repartizată suma de 400.000.000 lei. Până la data de 7 februarie 2022 a fost utilizată suma de 60.945.000 lei, ce asigură cererile de subvenționare aferente lunilor noiembrie și decembrie 2021.
Sunt însă unele primării care nu pot suporta din bugetele locale cheltuielile legate de achiziția gazelor naturale sau plata în avans a acestora, fiind necesară identificarea de măsuri concrete de susținere financiară de la nivel central.