METODA “ACCIDENTUL” CONTINUA SA FACA VICTIME
La sfarsitul lunii trecute, polițiștii s-au confruntat cu trei sesizări privind persoane care au fost abordate telefonic și le-au fost solicitate sume de bani, pentru rezolvarea unui accident în care au fost implicate rudele lor. Niciuna dintre persoanele sunate nu a dat curs solicitării.
Polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț au intervenit la trei sesizări privind tentativa de săvârșirea a infracțiunii de înșelăciune prin metoda “Accidentul”.
Polițiștii, din primele verificări, au stabilit că persoane necunoscute au apelat între orele 11.00 și 16.20, trei persoane, un bărbat și o femeie de 79 de ani și un bărbat de 73 de ani, toți din Piatra Neamț. Sub pretextul că rudele celor apelați sunt implicați în accidente rutiere, persoanele necunoscute au solicitat sume de bani pentru rezolvarea cazurilor. Într-un caz, în momentul solicitării mai multor informații de către partea vătămată, apelantul a închis telefonul, iar în celelalte două situații victimele nu au dat curs solicitării, anunțând poliția.
Politia recomanda!
Având în vedere perioada premergătoare sărbătorilor și a faptului că, în acest timp, majoritatea celor plecați în străinătate aleg să se întoarcă acasă, vă recomandăm ca, atunci când sunteți anunțați despre producerea unui accident rutier în care au fost implicați cei dragi, să luați legătura cu membrii familiei pentru a verifica informația.
Nu daţi curs instrucţiunilor primite telefonic de la persoane necunoscute, cu atât mai mult nu înmânați bani necunoscuților, care pretind că sunt avocaţi şi vă reprezintă rudele „implicate în accidentul rutier”.
În cazul unui accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât în urma unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau dacă este făcută prin intermediul unor societăţi de asigurări. Orice accident/eveniment de circulaţie are două variante de soluţionare: fie depunerea unei plângeri la unitatea de poliţie care se va ocupa mai departe de cazul respectiv, fie înţelegerea amiabilă a părţilor, ceea ce presupune repararea daunelor folosind poliţa de asigurare auto obligatorie. În astfel de situaţii, reprezentanţii Poliţiei sau Parchetului nu reţin telefoanele mobile pentru a suna rudele celor implicați în eveniment şi nici nu solicită sume de bani.
Vârstnicii sunt o categorie extrem de vulnerabilă în ceea ce priveşte victimizarea prin astfel de infracţiuni. Explicaţi-le persoanelor vârstnice din familie că nu trebuie să dea curs niciunei solicitări de a plăti sume de bani, făcute de diverse persoane în numele dumneavoastră, fără să vă contacteze în prealabil pentru a le confirma veridicitatea solicitării!
Anunțați, în scurt timp, poliția despre orice tentativă de săvârșirea a unei astfel de infracțiuni!