Dental Alliance
April 26, 2024

ORAȘUL ROMAN APLAUDAT DE AUTORITĂȚILE FLORENȚEI

0
Carmangeria La Cimpoeșu

YRY Residence

Restaurant Portofino

Go Padel Roman

Românii din regiunea italiană Toscana au marcat Centenarul Marii Uniri cu un triplu eveniment religios-cultural organizat sâmbătă, 24 martie 2018: inaugurarea Expoziției de icoane românești puse la dispoziție de RomanArt Gallery din orașul Roman (Nț) și de fotografie; lansarea volumului „Icoana. Chipul slavei tale celei negrăite” (Editura Città di Vita, 2018); și conferința „Icoana: darul unității” susținută de Pr. conf. univ. dr. Constantin Necula.
Evenimentul – care a arătat că românii sunt uniți și pe tărâmurile altor țări în jurul valorilor și tradițiilor românești, inclusiv prin liantul credinței creștine – a avut loc în Bazilica franciscană „Santa Croce” din Florența și a fost organizat în comun de preoții români romano-catolici și ortodocși care păstoresc comunitățile românești din Florența și din împrejurimi.
Este pentru prima oară când Bazilica „Santa Croce” – renumit complex monumental, bijuterie unică a arhitecturii gotice – găzduiește o expoziție neitaliană de icoane. Organizatorii doresc ca această expoziție să deschidă o colaborare rodnică pe plan cultural-religios între România și Italia, făcând din Bazilica franciscană „Santa Croce” o punte între Orient și Occident. 
Expoziția „Lumină din lumină” a reunit o serie de icoane bizantine din România, puse la dispoziție de RomanArt Gallery din orașul Roman (Neamț), și fotografii realizate de Daniel Olariu în timpul Sfintelor Liturghii celebrate în comunitățile ortodoxe românești din Toscana. Expoziția va fi deschisă în perioada 24 martie – 15 aprilie 2018, putând fi vizitată în intervalul orar 9.30 – 17.00, în spațiul Cenacolului Bazilicii „Santa Croce” (Piazza Santa Croce, 16, Florența).
Volumul „Icoana. Chipul slavei tale celei negrăite”, apărut în 2018 la Editura Città di Vita, este semnat de preotul ortodox conf. univ. dr. Constantin Necula, profesor la Facultatea de Teologie „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, și preotul romano-catolic lect. univ. dr. Eugen Răchiteanu, din Ordinul Fraților Franciscani Minori Conventuali, director al Editurii Città di Vita din Florența, Italia. 
La eveniment au luat cuvântul E.S. Prof. Univ. Dr. Liviu-Petru Zăpîrțan – Ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun, domnul Ministru Plenipotențiar Dan Eugen Pintea de la Ambasada României în Italia, Pr. Paolo Bocci – rectorul Bazilicii „Santa Croce”, Irene Sanesi – Președinte al „Opera di Santa Croce”, Eugenio Giani – Președintele Consiliului Regional al Toscanei, Maurizio Sguanci, Președinte al Centrului Istoric din Florența, Pr. Constantin Necula – profesor la Facultatea de Teologie „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, Daniel Olariu – fotograf, pr. Antonio Di Marcantonio și Giuseppe De Micheli.
Chiar dacă trăim departe de graniţele țării, noi românii ne simțim solidari şi susţinuți de credința în Cristos Isus și de valorile autentice românești. Într-o perioadă în care mulți dintre concitadinii noștri lucrează peste hotare și fac eforturi sporite pentru un trai mai bun, noi preoții romano-catolici români, alături de preoții ortodocși din Florența și din împrejurimi, ne-am propus să de adunăm la lumina sfintelor icoane românești în Bazilica franciscană Santa Croce din Florența, pentru a comemora Marea Unire și a ne bucura împreună că suntem români”, a declarat pentru Agerpress Pr. lect. univ. dr. Eugen Răchiteanu. 
Triplul eveniment s-a desfășoară sub patronajul Ambasadei României pe lângă Sfântul Scaun, Ambasadei României în Italia, al Consiliului Regional din Toscana, al Primăriei din Florența (Comune di Firenze – Q1 Centro Storico). La organizare au colaborat Bazilica „Santa Croce” din Florența, Asociația „Amici di Santa Croce”, Decanatul Ortodox Română al Toscanei, RomanArt Gallery, Associazione Culturale Alter.Nativa, Studio teologico per laici, Edizioni Città di Vita.
Bazilica „Santa Croce” din Florența, construită între secolele XIII-XIV, este una dintre cele mai importante monumente gotice italiene şi un adevărat panteon al celor mai renumite personalităţi italiene: aici sunt înmormântaţi Michelangelo Buonarroti, Galileo Galilei, Niccolò Machiavelli, Giacchino Rossini etc. Spaţiul expoziţional al Bazilicii a fost inaugurat pe 2 noiembrie 1900, fiind extins, în anul 2000 de la Cenacolul conventului la întregul complex monastic. Muzeul Bazilicii „Santa Croce” este vizitat anual de circa 1 milion de persoane. (comunicat de presă – Pr. lect. univ. dr. Eugen Răchiteanu)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.