PSD Roman

September 22, 2020

Mii de participanți la festivalul Bucurie în Mișcare din Roman

Aproximativ 140 de copii din mediul rural, de la școli din județele Iași, Neamț și Harghita, au participat în weekendul trecut la festivalul Bucurie în Mișcare organizat la Roman. Pentru majoritatea, a fost „cea mai tare excursie” de până acum, pentru că au avut ocazia să încerce sporturi noi – tir cu arcul, escaladă -, să să întreacă în competiții, să participe la ateliere interactive sau demonstrații spectaculoase.

Asociația 11even și Kaufland România, în parteneriat cu Asociaţia „Muşatinii” Roman au organizat în 11 și 12 mai 2019, o nouă ediție a festivalului „Bucurie în Mișcare”. A fost pentru a cincea oară când evenimentul a ajuns în Roman, mulțumită romașcanilor care au adunat puncte pentru orașul lor, postând pe rețelele de socializare poze și filmulețe cu ei în competiția „Hai în Pauza de Mișcare”.

Evenimentul din acest an a fost organizat împreună cu o serie de susținători ai mișcării din Timișoara, ong-uri și cluburi sportive și a beneficiat de implicarea unei echipe de 80 de voluntari. Organizatorii estimează că peste 3500 de persoane au trecut prin spațiul dedicat evenimentului și au participat la activități, în cele două zile de festival. “Bucurie în Mișcare este un spațiu care integrează idei de jocuri și metode simple de a face mișcare, menite să-i ajute pe participanți să se inspire și să aleagă mișcarea zi de zi, într-o lume invadată de tehnologie”, declară Paula Șipoș, coordonator național al programului.

 

Festivalul de la Roman a avut niște invitați speciali – aproximativ 140 de copii din mediul rural, de la școli din Todireni, județul Neamț, Oboroceni, județul Iași și Corbu, județul Harghita, care au câștigat o excursie de o zi la eveniment, cu cheltuielile de transport și masă acoperite. Pentru majoritatea, ziua de sâmbătă a fost „cea mai fericită din viața lor”, cum au mărturisit ei profesorilor care i-au însoțit la festival. „În fiecare an mergem măcar într-o excursie cu copiii, mulțumită unui ONG care ne sprijină financiar. Vizităm muzee, mănăstiri… Dar copiii  au spus că vizita la Bucurie în Mișcare Roman a fost cea mai tare excursie de până acum și m-au întrebat astăzi când mai mergem”, spune Ioana Nistor, învățător la Școala din Todireni, județul Neamț, care pe lângă cei 20 de copii de la școala sa – din toate patru clasele primare, plus clasa pregătitoare – a mai înscris la excursie și câțiva copii din satul vecin, Poienile Oancei. Mai multe despre experiența lor găsiți aici.

 

La această ediție a festivalului Bucurie în Mișcare Roman, aproximativ 400 de copii între 5 și 16 ani și-au evaluat abilitățile fizice înnăscute cu ajutorul metodei SportAnalytik, promovată pentru prima dată la nivel național prin intermediul evenimentelor Bucurie în Mișcare. Prin înregistratea performanțelor la parcurgerea a cinci probe simple – Aplecări înainte, Poziția berzei, Săritura de pe loc, Aruncarea mingii, Alergare în T – a fost generat un raport sportiv care măsoară mai multe calități – flexibilitate, echilibru, explozie, forță și agilitate – și sugerează cinci sporturi care se potrivesc acestora.

Cu sprijinul Kaufland România, anul acesta festivalurile Bucurie în Mișcare se desfășoară în perioada 4 mai-16 iunie după următorul program:

4-5 mai – Timișoara

11-12 mai – Craiova și Roman

18-19 mai – Galați și Arad

25-26 mai – Râmnicu-Vâlcea

1-2 iunie – Constanța, Reșița și Târgoviște

8-9 iunie – Bacău și Satu Mare

15-16 iunie – Sighetu Marmației și Alexandria

Organizate în colaborare cu parteneri locali – organizații neguvernamentale și instituții care promovează sportul/mișcarea –  festivalurile propun multiple activități interactive: demonstrații din diverse ramuri sportive, dansuri, fitness, terenuri de basket și mini-fotbal, tenis de masă, tir cu arcul, fun basketball, fotbal target, ski pe asfalt/iarba, fun tenis, slow biking, mini-alergare, tenis cu piciorul, badminton, volei etc. Pe lângă deja tradiționalele clase de fitness pe ghete de sărituri, scoase „în stradă” grație unui parteneriat cu Kinga Sebestyen, fondatoarea Kangoo Club Romania, evenimentele propun anul acesta demonstrații de aikido, organizate cu sprijinul Fundației Române de Aikido Aikikai.

Despre Bucurie în Mișcare

Nu facem suficientă mișcare – mai mult de jumătate dintre români sunt obezi sau supraponderali și peste un milion suferă de boli metabolice. Nu mai știm să ne conectăm – socializarea din curtea blocului sau de pe uliță a fost înlocuită de rețele sociale virtuale. Nu mai apreciem activitățile afară – în România, un copil petrece aproape 23 de ore pe săptămână în faţa unui ecran (calculator sau televizor).

Programul Bucurie în Mișcare s-a născut pentru a ne aminti că și cele mai complicate probleme au soluții simple și se bazează pe faptul că comunitățile care participă la sport și recreere dezvoltă legături sociale puternice, sunt locuri mai sigure, iar oamenii care trăiesc în ele sunt, în general, mai sănătoși și mai fericiți decât comunitățile în care activitatea fizică nu este o prioritate.

Lansat în 2012, programul înseamnă acum evenimente cu zeci de mii de participanți derulate în peste 40 de orașe din România și Republica Moldova și proiecte speciale care dau o dimensiune concretă misiunii noastre de a contribui la dezvoltarea unor comunității mai puternice, mai sănătoase, mai fericite.

PNL Roman

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.