MINISTERUL SĂNĂTĂȚII A ELABORAT UN CALENDAR AL VACCINĂRILOR
În plină campanie de lămurire a populației privind necesitatea imperioasă de a-și imuniza copiii împotriva principalelor boli contagioase, Ministerul Sănătății a elaborat și un calendar național al vaccinărilor, în care vine cu explicații privind vârsta la care trebuie vaccinat un copil, tipul de vaccinare și locul în care se face aceasta, precum și cu definiția vaccinului, ca preparat biologic care conține microorganisme omorâte sau atenuante, ori fragmente ale acestora.
În urma administrării unui vaccin, apare un răspuns imun, de apărare, care protejează organismnul uman împotriva bolii produse de microorganisme.
Calendarul începe cu vaccinul, care se administrează noilor născuți, în primele 24 de ore de la venirea pe lume și care este obligatoriu a fi admnistrat între ziua 2 și 7 de naștere. Este vorba de vaccinul hepatic B (Hep B) și vaccinul de tip Calmette Gueriin (BCG), care se administrează în Maternitate.
Urmează apoi Vaccinul hexavalent diftero-tetano-pertusis acelular-poliomelitic-Haemofhilius B-hepatitic B (DTPa-VPU-Hib-Hep B), Vaccin pneumococic, care se recomandă a fi făcut în primele două luni de viață ale bebelușului, de către medicul de familie. Aici apare specificarea că acest tip de vaccin va fi administrat în limita fondurilor disponibile. Vaccinul hexavalent diftero-tetano-pertusis–acelular-poliomelitic-Haemophiliul B-hepatic B (DTPa-VPI-Hib-Hep B) se administrează la 4 luni de la naștere în cabinetul medicului de familie.
Următorul vaccin se administrează la 11 luni. Este vorba de vaccinul hexavalent diftero-tetanis pertussis acelular-poliomelitic-Haemophilus B-hepatic B (DTPa-VPI-Hib-Hep B), și el vaccin pneomococic cu aceeași indicație de a fi inclus în calendarul național de vaccinare, în limita fondurilor disponibile.
La 12 luni de la naștere se administrează cunoscutul ROR (vaccin rujeolic-rubeolic-urilian), care se administrează și el tot în cabinetul medicului de familie.
La vârsta de 5-7 ani copilul primește cea de a doua doză de ROR, tot în cabinetul medicului de familie. La 6 ani, medicul de familie va administra vaccinul tetravalent diftero-tetano-pertusis. Și aici reprezentanții Ministerului Sănătății vin cu indicația ca toți copii cu vârsta de 6 ani, care au în antecedente vaccinale o doză de DTPa la 4 ani, să fie vaccinați cu VPI, iar cei care nu au în antecedente vaccinale o doză de DTP să fie vaccinați cu DTPa-VPI.
La 8 ani copiii vor fi imunizați cu Vaccin polio inactiv (VPI), de către medicul de familie. Copiii cu vârsta de 8 ani care au în atecedente vaccinale o doză de DTPa la 4 ani vor fi vaccinați cu VPI, cu specificația că este vorba de copiii care nu au fost școlarizați în clasa pregătitoare.
Ultima tranșă de vaccin se administrează adolescenților cu vârsta de 14 ani, pacientul fiind imunizat tot de către medicul de familie. Este vorba despre vaccinul diftero-tetanis-pertussis acelular pentru adulți (DTPa adulți).
Reprezentanții Ministerului Sănătății precizează pe site-ul http://desprevaccin.ro/calendar-vaccinare/ și faptul că pentru administrarea tuturor vacinurilor trebuie utilizate seringi de unică folosință, dar și faptul că acest calendar este un program oficial, recomandat pentru vaccinarea tuturor persoanelor eligibile, în funcție de vârstă. Calendarul se stabilește în funcție de situația epidemiologică a bolii ce poate fi prevenită prin vaccinare, de factorii care influențează răspunsul imun postvaccinal și de disponibilitatea vaccinului. Calendarul de vaccinări se va revizui periodic, mai spune sursa citată. (Flora ORDEAN)