Ministrul Muncii și Protecției Sociale Violeta Alexandru: Oamenii trebuie să simtă că cei din administrație sunt acolo pentru a-i ajuta să își rezolve problemele
Sunt alături de Mugur Cozmanciuc și de Andrei Carabelea, inclusiv după data de 27 septembrie
Ministrul Muncii și Protecției Sociale Violeta Alexandru, președintele PNL Neamț Mugur Cozmanciuc – candidatul PNL la președinția CJ Neamț și Andrei Carabelea – candidatul la primăria municipiului Piatra Neamț au susținut marți, 8 septembrie, o conferință de presă în care au prezentat principalele proiecte de stimulare a forței de muncă, de debirocratizare și de normalizare a relației dintre stat – angajatori și angajați.
Redăm mai jos principalele declarații care au fost făcute:
Violeta Alexandru – Ministrul Muncii și Protecției Sociale
Astăzi am făcut o vizită la Casa de Pensii a județului Neamț și la sediul Inspectoratului Teritorial de Muncă. Ce am văzut acolo nu m-a mulțumit. S-a văzut cât de important este să se schimbe lucrurile, ca angajații, pe linia lor de responsabilitate, să arate că au dorința de a pune lucrurile la punct. La ITM, de exemplu, s-a văzut că oamenii sunt ținuți la distanță, în loc să li se arate că sunt acolo să le rezolve problemele. Este nevoie de o schimbare de atitudine la nivelul acestor două instituții, de la municipiu și de la județ. Oamenii trebuie să simtă că cei din administrație sunt acolo pentru a-i ajuta să își rezolve problemele. Iar asta se vede la echipa PNL, care a reușit să facă diferența între populism și dorința de a face ceva, să se vadă rezultate, să arate că îi pasă cu adevărat de nevoile oamenilor. S-a văzut că se poate în alte județe, de aceea cred că se poate și la Neamț. Voi face cu colegii mei de la Neamț campanie și voi lucra cu ei după ce vor câștiga, pentru că s-a văzut că sunt multe probleme, care trebuie să fie rezolvate. Am venit la Neamț să transmit cu toată determinarea că nemțenii pot avea încredere totală că ne apucăm de treabă și se vor vedea rezultatele în cel mai scurt timp.
Dacă șeful nu este acolo când sunt probleme de rezolvat, dacă conducerea unei instituții se comportă de complezență, dacă cei din conducere nu ies din birouri când văd că e coadă, nu se implică, nu vorbesc cu cetățenii, să nu ne mirăm că pleacă oamenii din țară. Ei pleacă în afară pentru că și-au pierdut speranța că aici se va schimba ceva. Le dau această speranță, inclusiv prin rezultatele generate la Ministerul Muncii, că echipa PNL crede că administrația trebuie să fie făcută pentru a rezolva nevoile oamenilor. Sunt alături de Mugur Cozmanciuc și de Andrei Carabelea inclusiv după data de 27 septembrie.
Întrebare: se impune schimbarea managementului la instituțiile verificate?
Este foarte posibil, dar sunt genul de om care dă șanse celor cu care lucrează să remedieze. Nu este complicat, ca șef de instituție trebuie să te implici. Dacă cineva stă la coadă, să te asiguri că îi creezi condiții, poți să pui măcar un scaun. Mă deranjează în primul rând atitudinea, în al doilea rând dacă nu se schimbă lucrurile nu mă dau în lături să fac schimbări la nivel de management. Dacă văd că există o rezistență la schimbare voi lua atitudine, dar le dau o șansă să remedieze lucrurile. Am dat toate termenele pentru inspecția muncii, dar sunt nemulțumită de rezultate și cred că e nevoie de o schimbare radicală. Pentru asta este nevoie și de Parlament, iar acum PNL nu are majoritate pentru a face schimbările legislative pentru eficientizarea inspecției muncii. Cert este că acum cei de la ITM au un talent incredibil de a prezenta statistici, dar rezultatele nu sunt bune. Unii fac exces de zel, iar unii se rezumă la chestiuni simple și nu dau semnal în piață că trebuie să se supună legii. Guvernul PNL a plătit 80 de milioane de lei pentru toate măsurile de sprijin pentru angajatori și angajați, care au fost afectați de pandemie. Am primit foarte multe semnale de la angajatorii din Neamț, direct de la ei sau de la domnul Cozmanciuc, sau de la Andrei. Oamenii au apreciat că am pus în mișcare rotițele Agenției de Ocupare a Forței de Muncă pentru a face aceste plăți. Mulți dintre angajatorii afectați încep să își revină, iar noi venim cu noi măsuri pentru cei care încă au probleme, care au un program flexibil de muncă, că au mai puține comenzi. Dar nu ne oprim aici, ne uităm mai departe. Rolul nostru este să găsim soluții, preocupările mele se întâlnesc cu ale colegului meu, Mugur Cozmanciuc, în ceea ce privește recalificarea forței de muncă, în domenii ce suferă acum modificări. Trebuie să punem la dispoziție spații în care să vină mici firme, mici business-uri, să aibă parte de sprijin din partea statului. Să fim acolo alături de toți cei care au inițiativă să pună ceva pe picioare sau să se reorienteze profesional. Să își găsească locul potrivit în activitate. Județul are nevoie de o resuscitare a poftei de muncă. A venit momentul să dăm speranță județului și municipiului, pentru că se poate și la Neamț.
Întrebare: În Neamț se fac controale cu dedicații sau alții sunt anunțați. Șeful ITM are o avere comparabilă cu a unui baron și este de peste 10 ani în funcție – credeți că se va schimba?
Este de datoria mea să fac tot ceea ce ține de mine, să fac publice comportamentele unor șefi. Eu, din respect pentru cei care muncesc, voi face orice este legal posibil, prin orice mijloc care îmi este la îndemână, inclusiv trimiterea comisiei de disciplină. Eu văd lucrurile, le prezint public, le dau un semnal că se includ singuri în categoria unor oameni ineficienți. Eu parcurg pârghiile pe care le am legal. Există avertismente și o serie de proceduri pe care sunt datoare să le respect întocmai. Cu privire la avere, sunt instituții publice care pot să constante dacă sunt discrepanțe. Nu aș putea să intru în detalii că nu este rolul meu să fac o anchetă, mă interesează să își facă treaba. Trebuie să dăm această șansă la schimbare, eu o să urmăresc cu atenție – avem nevoie de o schimbare la Piatra Neamț și în județ.
Mugur Cozmanciuc – candidatul PNL pentru președinția CJ Neamț
Practic din 28 septembrie Consiliul Județean Neamț va fi un partener al mediului de afaceri, un partener real și un promotor în dezvoltarea mediului de afaceri. Fiecare angajator și angajat este într-o relaționare cu statul, dar rolul statului este foarte important. Trebuie să fie asigurat suportul tehnic și cel legislativ pentru dezvoltare. Consider că, dacă județul Neamț are acum o problemă reală, aceea este hegemonia forței de muncă, iar noi avem obligație să venim cu soluții la această problemă. O altă problemă o reprezintă declinul accentuat al zonelor rurale și urbane. Din calitatea de președinte al CJ, pe lângă proiectele menționate pe care le voi avea în parteneriat cu primăria municipiului Piatra Neamț condusă de Andrei Carabelea și alte primării din județ, voi avea în vedere implementarea imediată a două proiecte cu finanțare europeană.
-
-
-
- Creșterea gradului de ocupare profesională a categoriilor vulnerabile. O poziție clară pe care și doamna ministru aici o poate ocupa: Agenția de ocupare a forței de muncă să se implice activ ca tinerii și categoriile vulnerabile să aibă parte de ajutor. Județul Neamț are nevoie să atragă forță de muncă specializată, tineri care să vină și să rămână aici, acest proiect să fie implementat din 2021.
-
-
- Al doilea proiect ține de combaterea sărăciei și de promovarea incluziunii sociale – sunt comunități în județul Neamț, în zona rurală, unde nivelul de trai este foarte scăzut, iar resursele sunt foarte puține. Rolul CJ va fi, pe lângă proiectele mari de infrastructură, dezvoltarea de parcuri industriale, tehnologice, pentru a atrage investitori care să crească nivelul de trai, de educație al acestor zone să genereze o dezvoltare durabilă a zonelor rurale și urbane.
- Al treilea obiectiv pe care îl avem în vedere, în colaborare cu Guvernul, Ministerul Muncii, CJ și toate primăriile, reprezintă dezvoltarea învățământului dual. Sunt companii are au înființat deja acest tip de învățământ, dar au nevoie de ajutor din punct de vedere legislativ, să aibă parte de susținere, de forță de muncă pregătită.
- Tot cu ajutorul fondurilor europene vom promova programe de reconversie și profesionalizare, prin programe de instruire și perfecționare.
- În încheiere – digitalizarea și debirocratizarea – este momentul ca anul 2020 să aducă pentru angajat și angajator o relație corectă și facilă cu statul, un click distanță să fie timpul de răspuns la orice solicitare.
Întrebare: În calitate de președinte al CJ care vor fi principalele direcții pentru a dezvolta Piatra Neamț și județul Neamț, în domeniul forței de muncă?
Așa cum am spus mai devreme, județul Neamț are o mare problemă a forței de muncă. Practic când am vorbit de reconversie și reprofesionalizare, am spus este nevoie să atragem forță de muncă, care să fie de calitate. Există un proiect pentru crearea unui centru județean pentru reconversie în parteneriat cu Guvernul.
Județul Neamțul are niște lucruri bine definite care trebuie susținute: exploatarea lemnului, zona de zootehnie, agricultură, zona de industrie textilă. Totodată, trebuie să atragem aici tineri prin crearea unei zone rezidențiale – cei din domeniul IT& C să lucreze de aici pentru multinaționale .
Tot ceea ce ține de industria auto – zona Iași va fi o dezvoltare pentru birouri showroom vânzări auto, se pot crea și aici în subsidiar servicii pentru reparații, întreținere și alte servicii conexe domeniului auto.
INFORMAȚII SUPLIMENTARE:
La nivelul AJOFM Neamţ, informațiile pe care le deținem sunt cele referitoare la:
– persoanele care ies din câmpul muncii prin disponibilizări şi se înregistrează ca şomeri indemnizaţi;
– absolvenţii de învăţământ mediu sau superior care se înregistrează în baza noastră de date, iniţial ca şomeri neindemnizaţi şi în situaţia în care, în termen de 60 de zile nu îşi găsesc loc de muncă, devin şomeri indemnizaţi pentru o perioadă de 6 luni;
- persoanele fără loc de muncă şi care doresc să urmeze un curs de calificare;
- persoanele fără loc de muncă şi care beneficiază de ajutor social (marea majoritate sunt cei din mediul rural) şi sunt înregistrate în baza de date a agenţiei ca şomeri neindemnizaţi.
Nu toţi cei care nu au un loc de muncă se înregistrează la agenţiile de şomaj, deşi sunt multe facilităţi pe care le oferim dacă sunt înregistraţi, atât la angajare, cât şi în perioada în care sunt înregistraţi, beneficiind de servicii de consiliere, mediere şi formare profesională gratuită.
Din acest motiv, baza noastră de date nu oferă datele complete privind numărul persoanelor fără loc de muncă, însă poate fi completată cu datele pe care le deţin primăriile, un posibil recensământ la nivel de judeţ ar evidenţia cel mai bine situaţia existentă a resursei umane din judeţ.
În baza informaţiilor deţinute, am evaluat cu aproximaţie datele din baza de date a AJOFM Neamţ, şi am realizat o clasificare a tuturor şomerilor înregistraţi, atât cei în plată cât şi cei neindemnizaţi (majoritatea fiind asistaţii social) functie de nivelul studiilor şi am constatat următoarele, raportat la un eşantion de 6286 şomeri, dintre care 2244 şomeri în plată şi 4042 şomeri neindemnizaţi:
- 30% fără studii sau cu maxim 4 clase
- 25% cu studii gimnaziale
- 25% cu şcoală profesională
- 14% cu liceu
- 6% cu studii postliceale şi superioare
Daca ne-am raporta la eşantionul de 4042 care e reprezentat de şomerii neindemnizaţi (cu precădere asistaţii sociali), atunci avem următoarea situaţie :
- 44% fără studii sau cu maxim 4 clase
- 31% cu studii gimnaziale
- 23% cu şcoală profesională
- 9,8% cu liceu
- 4,8% studii superioare şi superioare
Dacă ne-am raporta la eşantionul de 2244 şomeri în plată, cei intraţi în şomaj ca urmare a pierderii locului de muncă, avem următoarea situaţie:
- 9% cu 4 clase
- 21% cu studii gimnaziale
- 29% cu şcoală profesională
- 28% cu liceu
- 13% cu studii superioare şi postliceale
Analizând acelaşi eşantion de şomeri, din punct de vedere al categoriei de vârstă, avem următoarea situaţie:
- 29,5% dintre şomerii înregistraţi au vârsta până în 40 de ani
- 29% între 40-50 de ani
- 41,5% au peste 50 de ani.
Andrei Carabelea – candidatul PNL la primăria Municipiului Piatra Neamț
Sunt onorat să am alături de mine pe doamna ministru Alexandru și pe viitorul președinte al CJ Neamț Mugur Cozmanciuc. Sunt onorat că este vorba de o echipă care nu are limite la nivel de oraș, de jude, și suntem aici împreună. Am avut ocazia de a participa alături de doamna ministru la o acțiune stradală și am observat că, dincolo de complexitatea activității ministerului, pietrenii cunosc și urmăresc activitatea ministrului Muncii și o apreciază. Este o satisfacție pentru mine că inclusiv persoanele de vârsta a treia cunosc măsurile și apreciază munca unui ministru liberal. Motivația candidaturii mele are trei componente – iubesc acest oraș, oamenii care formează această comunitate; cred în potențialul orașului nostru; doresc să las o urmă pentru generația copilului meu un viitor.
În această campanie voi fi umăr la umăr cu colegii din echipa PNL, cu Mugur Cozmanciuc și de toți colegii din această țară care fac sau vor să facă administrație performantă. PNL a arătat în vestul țării că administrația liberală nu ratează oportunitățile, ci le dezvoltă. Oradea, Cluj, Alba Iulia sau Reșița sunt modele de administrații liberale care mă inspiră și le văd realizabile și la Piatra Neamț. Din genul asta de politici mediocre, administrație mediocră care a fost până acum la Piatra Neamț limităm șansele de dezvoltare ale comunității, i-am îndepărtat pe tineri. Dacă vorbim de putere de muncă, câteva din proiectele pe care le am pentru orașul Piatra Neamț și zona metropolitană, în parteneriat cu CJ și Mugur Cozmanciuc, vizează un trai mai bun și locuri de muncă mai bine plătite.
Vom inova și vom stimula potențialul de inovare în zona metropolitană prin crearea unui parc de inovație. Este nevoie de o zonă de dezvoltare economică metropolitană care să deschidă orașul către investitori. Piatra Neamț este considerat unul dintre orașele cu potențial de urbanizare rapidă, un pol de creștere care trebuie stimulat prin politici publice coerente. Mai avem un proiect de regenerare urbană, zonă de locuire, zonă de servicii și industrii creative și spații de evenimente/un fel de Palas al Piatra Neamțului. Mai este nevoie de o școală duală, de un centru de performanță, de programe de sprijin antreprenorial – educație antreprenorială.
În ultimii ani Piatra Neamț a ratat multe oportunități, este timpul să punem orașul într-o zonă de dezvoltare cu oameni dedicați, implicați, cum vă oferă azi echipa PNL
Mă bazez pe sprijinul Guvernului liberal, al CJ Neamț cu Mugur Cozmanciuc președinte, într-o echipă care va aduce performanța în administrația publică.
Echipa de comunicare PNL Neamț