MINODORA URSACHI A MURIT DEPARTE DE ȚARĂ
Romașcanii au primit, zilele acestea, o veste tristă, legată de trecerea în neființă a celei care a puz bazele Muzeului de Artă din Roman. Departe de țară, în Statele Unite ale Americii, unde se afla de un an la tratament, Minodora Ursachi și-a găsit sfîrșitul, îngrijită de fiica acesteia, Viorica și de nepoții ei, medici. Minodora Ursachi a murit în spital, în brațele soțului ei, Vasile Ursachi, alături de care a trăit o viață de om.
Mihaela Ciobanu, directorul Muzeului de Artă Roman, cea care a fost ”ucenica” Minodorei Ursachi, își stăpânește, cu greu, lacrimile atunci când vorbește despre personalitatea fostei muzeografe, care a murit sâmbătă, 18 noiembrie, după o lungă și grea suferință, descoperind mult prea târziu un cancer ganglionar.
Născută la 22 decembrie 1934 în județul Galați, comuna Lascăr Catargiu, Minodora Ursachi a absolvit Facultatea de istorie și filologie, în anul 1956, la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași. A fost numită în același an, în decembrie ca muzegraf la Roman, unde funcționa și Secția de artă. A avut un început greu. A fost persoana care s-a zbătut să pună bazele acestui muzeu. A funcționat ca muzeograf la Roman, timp de 50 de ani. În 1967 Secția de artă a primit de la autoritățile locale o clădire nouă, în care funcționează acum muzeul, într-o clădire de patrimoniu, Casa Roiu. Prin eforturile sale și ale soțului său, Vasile Ursache, au fost puse bazele Muzeului de Artă, colecția de tablouri a muzeului dezvoltându-se, de la an la an, prin strădaniile Minodorei Ursachi.
Anul acesta, Muzeul de Artă din Roman împlinește 60 de ani de existență, lucru care va fi marcat la Anuala de pictură din luna decembrie, prilej cu care vor fi evocați și cei 60 de ani, care s-au scurs de la moartea Mariei Ciurdea, o altă Doamnă a artei romașcane.
Minodora Ursachi a murit sîmbătă, 18 noiembrie, în spital. Dorința Minodorei Ursachi a fost aceea de a fi înmormântă la Roman, motiv pentru care familia face demersuri pentru transportul acesteia în țară, formalități destul de complicate chiar și în America. Sicriul conținînd corpul neînsuflețit al muzeografei va ajunge în țară, probabil, sâmbătă, 25 noiembrie. Pentru că, așa cum spuneam, Muzeul de Artă a fost prima ei casă, la Muzeul de Artă din Roman a fost deschisă o carte de condoleanțe. Toți cei care doresc să-i aducă un ultim omagiu pot trece pe la Muzeul de Artă pentru a nota câteva cuvinte în această carte.
După ieșirea la pensie, Minodora Ursachi a scris și trei cărți: ”Muzeul de Artă Roman la 50 de ani”, monografie publicată în 2007, ”Identități artistice la Roman”,carte care a văzut lumnina tiparului în 2013 și ultima carte, publicată în 2016 ”Fenomenul artistic romașcan”.