Montarea centralelor termice de apartament ar putea ajunge să coste MII DE EURO. Acestea nu vor mai fi avizate!
Asociaţia Energia Inteligentă anunță că proiectele de instalaţii de gaze pentru centrale termice cu coşuri individuale, în apartamente, nu vor mai fi avizate de verificatorii de proiecte pentru a fi montate. Potrivit Asociaţiei Energia Inteligentă, proiectele de instalaţii de gaze care alimentează centrale termice cu coşuri individuale în apartamente nu vor mai fi avizate, notează gândul.ro.
Astfel, centralele de apartament NU vor mai putea fi montate decât în condiții speciale. Una dintre acestea este ca centralele care deservesc mai multe apartamente să fie racordate la coșuri concentrice tip LAS, sau la sisteme de conducet separate, în cazul blocurilor în care există centrale termice de apartament.
Desigur, aceste obligații nu vin cu susținere financiară. Dimpotrivă, coșurile construite obligatoriu în acest mod pot costa de la cateva MII, la câteva ZECI DE MII de euro, în cazul blocurilor cu 10 etaje, de exemplu.
De ce costă atât de mult?
Pentru că, potrivit Ordinului nr. 862 din 27 noiembrie 2001 pentru completarea Ordinului ministrului sănătății nr. 536/1997 pentru aprobarea Normelor de igienă și a recomandărilor privind mediul de viață al populației, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 46 din 23 ianuarie 2002, se prevede la art. 1. ”În cazul instalării microcentralelor termice cu putere instalată de până la 25 kW în locuințe tip apartament din blocurile de locuințe cu mai multe niveluri, proiectantul și beneficiarul sunt obligați să asigure evacuarea gazelor arse printr-un coș colector vertical, a cărui înălțime să depășească aticul blocului.” iar Ordonanța nr. 73 din 29 august 2002 privind organizarea și funcționarea serviciilor publice de alimentare cu energie termică produsă centralizat, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 650 din 31 august 2002, stabileste la art 32, alin 2: „În situația în care debranșarea se face cu intenția înlocuirii sistemului de încălzire centralizat cu un sistem de încălzire individual pe bază de gaze naturale sau gaze lichefiate, suplimentar se vor îndeplini următoarele condiții: a) evacuarea gazelor arse se va face printr-un coș care va depăși nivelul aticului imobilului.”
Nu e clar deocamdată dacă aceste reglementări au fost gândite ca să mențină numărul clienților la un serviciu centralizat – cum e cel din Capitală – care se dovedește a fi nu doar defectuos, dar și păgubos, pierderile fiind aproape de 100%, în timp ce populația rabdă de frig, fără apă caldă și fără posibilitatea de a se debranșa și a-și monta centrale termice de apartament.