NEAMȚUL, LOCUL V ÎN TOPUL VIOLENȚEI ÎN ȘCOLI
Județul Neamț a fost înscris într-un nedorit top al violenței în școli pe locul V, cu 472 de cazuri de altercații între copii. Constatarea a fost făcută săptămâna trecută la București, în cadrul unei conferințe de lansare a unui proiect multianual intitulat ”Desființați recreațiile!”, ca un semnal de alarmă tras de factorii de răspundere față de fenomenul de hărțuire a copiilor, cunoscut ca fenomenul de bullyng, cu efecte extrem de nocive asupra dezvoltării psihice, morale, intelectuale asupra copilului și comportamentului acestuia.
Această campanie, în primele două luni, se va axa pe informarea tuturor factorilor cu implicații în protecția copiilor. Se va lansa o pagină de facebook, se vor realiza spoturi de informare asupra fenomenului, se vor distribui pliante și afișe. Începînd din luna ianuarie 2018 se va trece și la organizarea unor acțiuni la care vor fi antrenați părinții, cadrele didactice, copiii. Acțiunea este gîndită pe teremen mediu de trei ani.
Se urmărește, în primul rînd schimbarea atitudinii copiilor, unii față de ceilalți, dar și cultivarea unor valori de: toleranță, respect, comportament de prietenie între copiii, în așa fel încît să se elimine, sau să se limiteze fenomenul. Se va pune accent pe gravitatea fenomenului, în special în recreații. De altfel campania a fost sugerată de Consiliul Național al Elevilor. Mihaela Ignatovici, președinta Organizației ”Salvați copiii” Neamț, a declarat că, la nivelul județului Neamț, există un protocol permanent de organizare a unor acțiuni comune cu Inspectoratul Școlar Județean. Un alt proiect important, în derulare, este cel legat de copiii ai căror părinți sînt plecați în străinătate.
Filiala județeană va organiza și în școlille din Roman acțiuni de conștientizare a fenomenului de hărțuire între copii. Mihaela Ignatovici apreciază că studiul realizat la nivel central a fost făcut anul trecut la 1 iunie. Conform documentului și a datelor puse la dispoziție de Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse și de inspectoratele școlare județene au fost înregistrate 7.690 de cazuri de violență în școlile din România, din care 782 la Brașov, 596 la Timiș, 575 la Bihor, 561 la Iași. La recenta întîlnire cu directorii de școli, în care a fost prezentată Starea învățământului nemțean, s-a subliniat faptul că anul trecut în școlile nemțene fenomenul de infracționalite juvenilă a fost în descreștere, semnalându-se doar obișnuintele incidente legate de sustragerea unor telefoane mobile și mici altercații între copii în pauzele școlare.