NEAMȚUL MAI ARE NEVOIE DE 66 DE MEDICI
La solicitarea redactorilor roman24, conducerea Direcției de Sănătate Publică Neamț ne-a făcut cunoscut deficitul de medici și asistenți medicali din județ care, la sfârșitul lunii iunie este unul semnificativ.
”În data de 29 iunie s-a stabilit că necesarul de medici pe fiecare specialitate, pe următorii 3-6 ani, pentru unitățile sanitare cu paturi din județul Neamț, este unul important. Conform Ordonanței de Urgență 162 din 2008 și a Hotărârii de Guvern din 2009, ansamblul de atribuții exercitate a fost transferat, după cum se știe, autorităților publice locale”, a precizat Anca Brândușa Movilă, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Neamț.
Conform comunicatului de presă remis postului nostru de televiziune, situația pe fiecare spital din județ este următoarea, în raport cu normativele în vigoare care țin de numărul populației ce trebuie îngrijită, în fiecare unitate și în raport cu gradul spitalului.
La Spitalul Județean de Urgență ar trebui să mai fie încadrați, în următorii ani, 87 de medici de diverse specialități și 73 de asistenți medicali generaliști.
La Spitalul de Urgență din Roman lipsesc 36 de medici și 56 de asistenți medicali, pentru ca activitatea să meargă ”strună”.
Spitalul Orășenesc Târgu Neamț are nevoie, din aceleași considerente, de 13 medici și 10 asistenți medicali.
Spitalul Orășenesc Bicaz are un deficit de 8 medici, în timp ce aceeași unitate nu ar mai avea nevoie de nici un post de asistent medical.
La Spitalul de Psihiatrie ”Sfântul Nicolae” din Roman, aflat în coordonarea Consiliului Județean, este nevoie de 3 medici și 16 asistenți medicali.
Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani are nevoie de 14 medici și 26 de asistenți medicali generaliști.
Nici serviciul Județean de Ambulanță nu stă prea bine pentru că, în conformitate cu informațiile furnizate de DSP, ar avea nevoie de 17 medici și 20 de asistenți.
În raport cu posibilitățile de încadrare în anvelopa salarială rezultată ca urmare a serviciilor realizate conform cu prevederile contractului cadru încheiat cu cei de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, la sfârșitul lunii iunie era necesar ca la Spitalul Județean să fie încadrați 36 de medici, în timp ce la cel din Roman, 13 medici. De alți 13 medici avea nevoie și Spitalul orășenesc Tîrgu Neamț, în timp cel Spitalul Orășenesc Bicaz avea nevoie de 4 medici. Cauzele lipsei de medici și personal medical țin, pe de o parte, de exodul de personal, plecat în ultimii ani spre alte sisteme de sănătate din Europa și nu numai și de subfinanțarea cronică a sistemului de sănătate din România. Și capitolul dotări cu aparatură și condiții de muncă are o influență covârșitoare în a determina un medic, sau un asistent, să opteze pentru un loc de muncă într-un spital occidental. (Flora ORDEAN)