Dental Alliance

Nisiporeşti: Zile de sărbătoare

0
Carmangeria La Cimpoeșu

YRY Residence

Restaurant Portofino

Go Padel Roman

În perioada 23-25 august 2019, în localitatea Nisiporeşti, judeţul Neamţ, s-a organizat un pelerinaj prilejuit de împlinirea unui an de când slujitoarea lui Dumnezeu Veronica Antal a fost ridicată la cinstea altarelor, fiind declarată fericită.

Veronica Antal a fost fiica satului Nisiporeşti care, deşi a trăit doar 23 de ani, a impresionat nu numai prin martiriul său, ci, mai ales, prin dragostea sa pentru Mirele veşnic, pregătindu-se în scurta ei viaţă, prin rugăciune şi fapte bune pentru întâlnirea supremă. Din copilărie, fericita Veronica l-a iubit pe Dumnezeu şi, din dragoste pentru el, parcurgea adesea un drum destul de lung, până la Hălăuceşti, pentru a-l primi pe Isus, în inima sa, pentru a se întări cu harurile sale, pentru a duce o viaţă curată, dăruită lui Dumnezeu.

Rugăciunile, faptele bune, dragostea pentru cei nevoiaşi, pentru bătrâni şi bolnavi au întărit-o pentru lupta finală a vieţii ei, din care a ieşit învingătoare, trecând la Dumnezeu şi la Mirele ei veşnic cu sfântul Rozariu strâns în mână. Pilda acestei tinere ne învaţă să nu abandonăm niciodată lupta pentru mântuire, să ne rugăm pentru ca “Isus să fie al nostru şi noi să fim ai lui Isus”, aşa cum a făcut Veronica.

În ziua de vineri, 23 august, s-a deschis pelerinajul la biserica parohială din Nisiporeşti, unde au participat credincioşi din Nisiporeşti precum şi pelerini cinstitori ai fericitei Veronica, fecioară şi martiră. La ora 17.00 a avut loc Calea Sfintei Cruci, condusă de pr. Fabian Blaj şi animată de tinerii din Nisiporeşti. La ora 18.00 s-a celebrat sfânta Liturghie, celebrant principal fiind pr. Anton Acatrinei, asistent naţional OFS.

La cuvântul de învăţătură, pr. Cristian Blăjuţ a evocat personalitatea martirei Veronica Antal, aducând în actualitate diferite mărturii ale unor persoane care au cunoscut-o, accentuând faptul că Veronica a înfruntat răul, a avut curajul să se sacrifice pentru a-şi păstra curăţia, a rămas puternică şi fidelă faţă de jurământul ei făcut Mirelui veşnic. De asemenea, părintele a vorbit în predica sa despre faptul că Dumnezeu a creat omul din iubirea sa nemărginită faţă de creaţia sa, iubire din care omul se împărtăşeşte. Iubirea adevărată este mai puternică decât moartea, nu înşală, este perseverentă şi nu poate fi cumpărată. Veronica a fost un exemplu de iubire şi slujire a lui Dumnezeu până la moarte.

După sfânta Liturghie a avut loc binecuvântarea pelerinilor cu apă sfinţită şi cu relicva fericitei Veronica. De la ora 19.30 la 20.30, cinstitorii mamei noastre cereşti au luat parte la Ora mariană, înălţându-şi sufletul şi mintea şi cerând ajutorul ei divin.

În ziua de sâmbătă, 24 august 2019 au continuat manifestările din programul spiritual dedicat împlinirii unui an de la declararea “fericită” a Veronicăi Antal.

Programul a debutat cu un pelerinaj de la biserica parohială, de la monumentul închinat Veronicăi, spre locul unde aceasta şi-a găsit sfârşitul străpunsă de peste patruzeci de lovituri de cuţit, sacrificându-şi viaţa pentru păstrarea curăţiei. Avea strâns în mână rozariul, arma sfântă cu care s-a apărat de pornirile animalice ale criminalului.

La ora 8.45, la locul martiriului, s-a desfăşurat un moment de rugăciune, de profesiune şi de reînnoire a profesiunii. Pe drumul de întoarcere s-a recitat rozariul.

La ora 11.30, la mormântul fericitei din biserica parohială din Nisiporeşti, a avut loc Liturghia solemnă, celebrată de un număr însemnat de preoţi. Cuvântul de învăţătură a fost adresat mulţimii de pelerini, veniţi din împrejurimi şi chiar de mai departe, de pr. Cristian Blăjuţ, care a menţionat că fiecare creştin primeşte la botez trei virtuţi: credinţa, speranţa şi dragostea. De asemenea, părintele a accentuat faptul că iubirea faţă de Dumnezeu nu este completă dacă nu este însoţită de iubirea faţă de aproapele. Întâi a fost iubirea lui Dumnezeu, pentru că a creat omul după chipul şi asemănarea sa, apoi a fost iubirea noastră faţă de el, creatorul şi răscumpărătorul nostru.

Credinţa în Dumnezeu nu se arată prin vorbe, ci prin faptele noastre, prin viaţa pe care o ducem zi de zi, călăuziţi fiind de Dumnezeu. Dumnezeu nu ne cere imposibilul, nu ne cere să urnim munţii, ci ne cere fapte concrete, prin care să-i arătăm iubirea şi credinţa noastră. Apogeul credinţei noastre este trăirea cu Cristos, în Cristos şi prin Cristos.

Credinţa Veronicăi Antal, fată simplă de la ţară, iubirea pentru Mirele ei veşnic s-au manifestat prin lucruri obişnuite, dar pline de dăruire, de trăire sinceră şi de respectare a poruncilor lui Dumnezeu.

Din mărturiile persoanelor care au cunoscut-o reies dovezile simple ale credinţei şi iubirii sale faţă de Dumnezeu şi faţă de aproapele. Veronica iubea copiii, ajuta mamele cu copii mici, îi învăţa să se roage, să primească cu evlavie sacramentele. Veronica avea spirit de rugăciune, era exemplu de generozitate şi de practicare a virtuţilor. Iubirea faţă de Dumnezeu, trăirea acestei iubiri, nu doar declarativ, ci prin fapte, ne dă şi nouă putere în primejdii, sprijin în încercările vieţii şi speranţă că la sfârşitul vieţii în vom vedea pe Dumnezeu.

Programul spiritual a continuat până la ora 22.30, cu diferite rugăciuni şi devoţiuni, cu Sfânta Liturghie de la ora 18.00, apoi Ora mariană şi procesiunea de încheiere la mormântul din biserică.

Duminică, 25 august 2019, a fost ziua cea mare pentru pelerini şi pentru comunitatea din Nisiporeşti. Ne-am bucurat de prezenţa PS Iosif Păuleţ, episcop de Iaşi.

Programul spiritual dedicat comemorării fericitei Veronicăi Antal a continuat cu alte activităţi spirituale. La ora 8.00 s-a celebrat sfânta Liturghie, iar de la 9.30 la 10.30 a avut loc adoraţia euharistică.

Sfânta Liturghie solemnă a început de la ora 11.00, fiind prezidată de PS Iosif Păuleţ, episcop de Iaşi. În cuvântul de deschidere pr. Anton Bogdănel, parohul comunităţii, a salutat prezenţa PS Iosif în mijlocul pelerinilor şi a comunităţii, mulţumindu-i că a ales să fie prezent la sărbătoarea comunităţii din Nisiporeşti şi a diecezei, parohia aceasta fiind printre primele vizitate de Excelenţa sa, cum de altfel a salutat şi prezenţa fr. Teofil Petrişor, ministru provincial al Fraţilor Minori Conventuali din România.

Pr. Cristian Blăjuţ a continuat la predică evocarea fericitei Veronica, fecioară şi martiră, care a ştiut să trăiască Evanghelia, cu zel şi curaj, adunând putere prin primirea sfintei Euharistii. Fericita Veronica era o persoană curajoasă, dar care nu punea preţ pe viaţa ei. Mergând la biserică, la întâlnirea cu Isus, ea a înfruntat frigul şi ploaia, ceaţa, întunericul şi animalele sălbatice, încurajându-şi prietenele, având încredere în Dumnezeu, care îi dădea putere să înfrunte primejdiile de orice natură.

Pentru Veronica, trăirea cu intensitate şi responsabilitate a credinţei nu a fost o pierdere de vreme. Pe Veronica, nimeni şi nimic nu a putut să o despartă de iubirea lui Cristos.

La sfârşitul sfintei Liturghii solemne, la care au participat un mare număr de preoţi, PS Iosif Păuleţ, episcop de Iaşi, a evidenţiat faptul că cei din comunitatea Nisiporeşti sunt privilegiaţi având în mijlocul lor o persoană declarată “fericită”. Excelenţa sa a afirmat că despre fericita Veronica se poate spune că a învăţat, a respectat şi practicat învăţătura creştină şi a păstrat demnitatea de femeie chiar cu preţul vieţii, străpunsă fiind de 42 de lovituri de cuţit. Ea a stat toată viaţa alături de Cristos.

La sfârşitul sfintei Liturghii, PS Iosif Păuleţ a binecuvântat pelerinii cu apa sfinţită şi cu relicva fericitei Veronica.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.