Dental Alliance
November 26, 2022

Noi reguli RCA din septembrie

Acoperisul1

Hotel & Restaurant Phoenix Roman

Șoferii din România, firmele de asigurare și brokerii se vor supune unor noi reguli privind RCA, din 10 septembrie.

Vineri a fost publicată în Monitorul Oficial norma Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) care modifică norma existentă 20/2017, privind asigurările auto.

Noua normă, prima dedicată exclusiv RCA, vine cu trei modificări majore, două dintre ele premiere pentru piața din România, potrivit Economica.net.

 

Modificările RCA

Aceste modificări sunt:

  • Formularul tipărit pentru constatul amiabil nu mai este obligatoriu
  • Constatarea se va putea face și electronic, cu ajutorul unei aplicații ce va fi pusă la dispoziție de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule (BAAR) și asigurătorii emitenți ai polițelor.

Aplicația va reda automat inclusiv dinamica evenimentului, cu ajutorul sistemului GPS.

Tarife diferite, în funcție de canalul de vânzare

Tarifele diferite pentru canalele de vânzare reprezintă o premieră pentru România și vor fi alte reguli și pentru mașina la schimb oferită pe perioada reparației.

Noua formă a normei spune că ” Indiferent de canalul de distribuție utilizat, asigurătorul RCA practică aceeași primă de asigurare netă de cheltuieli de distribuție, stabilită pe baza criteriilor specifice unui asigurat.”

Noua normă nu mai face referire la prețul final al RCA, dând libertate asigurătorului să stabilească acest preț în funcție și de cheltuielile pe care le are cu vânzarea.

De asemenea, deoarece costurile de vânzare online sunt mai mici decât cele de vânzarea prin brokeri sau agenți propriii, este posibil să apară prețuri mai mici pentru achiziția online a RCA.

Mașina pe timpul reparației: principalele modificări

Cea mai importantă modificare vizează modalitatea de stabilirea a perioadei în care este oferită mașina. 

Principalul efect va fi că zilele în care păgubitul beneficiază de mașină la schimb nu mai sunt condiționate decât de finalizarea reparației.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.