Oana Bulai

November 27, 2020

Noi restricții impuse în Grecia, după numărul în creștere de infectări cu coronavirus

Coronavirusul pune stop petrecerilor în insulele greceşti. De azi, restaurnatele şi barurile trebuie să închidă la miezul nopţii, iar orice manifestare care ar putea aduna mulţi oameni laolaltă a fost interzisă. Măsura vine după ce Grecia şi-a doborât recordul de infectări de la începutul epidemiei. Proprietarii care nu respectă ora închiderii, sunt buni de plată, iar amenda ajunge la 10.000 de euro.

  • Grecia se confruntă cu o creștere a cazurilor de infectare cu SARS-CoV-2
  • Oficialii au impus noi restricții, în încercarea de a opri răspândirea virusului

Serile cu petreceri tematice sau cele în care cei mai buni DJ ai lumii mixau direct pe plajă erau sufletul vacanţelor în Grecia. Acum, turiştii şi localnicii trebuie să se obişnuiască fără ele.

Oficialii eleni au interzis petrecerile, festivalurile, slujbele religioase, sau orice alt eveniment care poate aduna un număr mare de oameni. La miezul nopţii, barurile, restaurantele şi magazinele trebuie să închidă. Restricţiile trebuie respectate în Halkidiki, o destinaţie preferată de mulţi români, dar şi Salonic, Santorini, Corfu sau pe Insula petrecerilor exclusiviste, Mykonos

Distracţia turiştilor are un preţ scump pentru greci. Duminică, Atena a raportat cel mai mare număr de îmbolnăviri de la debutul epidemiei de coronavirus. 202 cazuri, după ce zile la rând numărul celor care au aflat că sunt infectaţi a depăşit 150. Un bilanţ îngrijorător pentru o ţară care a părut că ţine epidemia sub control.

Epidemiologii eleni cred că relaxarea prea mare este de vină. Aflaţi în vacanţă, mulţi au uitat de orice regulă de distanţare. Iar zilele trecute, 1.500 de nuntaşi au petrecut până în zori.

Oficialii eleni au luat cu greu decizia de a aplica noi restricţii. Grecia este dependentă de turism. Asigură an de an peste 20% din produsul intern brut. Anul trecut a atras o cifră record de vizitatori, peste 34 de milioane, peste un milion numai din România.

Specialiştii în turism estimează că anul acesta, din cauza pandemiei, trebuie să se declare mulţumiţi dacă numărul turiştilor depăşeşte 11 milioane. Cât despre pierderile financiare, se aşteaptă să fie de ordinul zecilor de miliarde. Anul trecut, numai de pe urma turiştilor români, grecii au încasat aproape jumătate de miliard de euro.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.