NU BÂNTUIE ÎNCĂ GRIPA, DAR VIROZELE RESPIRATORII ÎȘI FAC DE CAP
San Marco Roman

NU BÂNTUIE ÎNCĂ GRIPA, DAR VIROZELE RESPIRATORII ÎȘI FAC DE CAP

Comisia de supraveghere epidemiologică a Direcției de Sănătate Publică Neamț a constatat faptul că săptămâna trecută numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute a fost de 1.445, cu 31 de internări, în descreștere față de 380 de cazuri, cu 82 de internări, săptămâna anterioară, când s-au înregistrat 1.542 cazuri cu 18 internări. Tot în intervalul de timp amintit s-au înregistrat 324 pneumonii, cu 105 internări, față de 380 cazuri, cu 82 internări în săptămâna precedentă.

Ratele de incidență cele mai crescute în cazul virozelor respiratorii se înregistrează la grupa de vârstă de 2-4 ani, și 15-49 de ani. Pneumoniile au apărut la copii în vârstă de 0-1 an. Din fericire nu s-a înregistrat în intervalul amintit (săptămâna 23-28 octombrie n.r) nici o suspiciune de gripă. Se recomandă respectarea regulilor de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor prin viroze respiratorii. Medicii mai recomandă și o alimentație bogată în proteine, precum și consumul de fructe și legume. În cazul apariției unor simptome de răceală se recomandă evitarea automedicației și consultarea medicului de familie”, a declarat dr. Mirela Grădinaru, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Neamț.

La Secția de Pneumologie a Spitalului Roman în săptămâna anterioară au fost consultați în ambulatoriu un număr de 36 pacienți, cu vârste cuprinse între 40 și 80 de ani.

Dintre acești bolnavi 10 au fost diagnosticați cu traheobronșite acute, 5 cu pneumonii interstițiale, 5 cu pneumonii bacteriene, 7 cu bronhopneumopatii obstructive cronice. Alți 5 pacienți s-au prezentat cu infecții ale tractului respirator inferior și 3 pacienți cu infecții ale tractului respirator superior. O parte au primit îngrijiri prin sistemul de internare de zi, altă parte au fost internați pentru mai multe zile”, a precizat dr. Caramen  Păuleț, șefa Compartimentului de pneumologie.

La Secția de Pediatrie a Spitalului Roman, conform dec larațiilor dr.Măndița Cobzaru, șefa secției, în aceeași perioadă au fost consultați un număr de 53 de copii cu infecții respiratorii acute, din care 18 au avut vîrste de la 0 la 1 an, 30 au avut vârste între 2 și 4 ani, iar 5 între 5 și 14 ani. Dintre toți acești pacienți a fost internat un singur copil în vîrstă de 1 an. (Flora ORDEAN)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.