June 14, 2021

O fetiţă infectată cu COVID-19, plimbată şase zile între spitale din trei oraşe diferite, pentru că nu avea loc

O fetiţă infectată cu COVID a fost plimbată timp de şase zile prin două spitale, între Arad şi Timişoara, ca să ajungă într-un final să fie internată la Oradea. Starea ei s-a agravat rapid, iar cum în Arad nu există secţie de ATI pentru copii, medicii au apelat la colegii din Timişoara. Aceştia au fost nevoiţi să o refuze: nu mai au nici un loc la Terapie Intensivă. Situaţia e cu atât mai gravă cu cât fetiţa are şi o boală genetică.

a Terapie Intensivă tocmai în Oradea, după ce a mai fost plimbată prin două spitale.

Simina Roz, purtător de cuvânt Spitalul Judeţean Arad: Duminică a ajuns la Unitatea Primire Urgenţă din Arad cu probleme de sănătate, cauzate de o boală genetică gravă.

Copila a fost trimisă la spitalul de copii din Timişoara, unde a şi fost testată pentru Covid-19. Rezultatul a fost pozitiv şi fetiţa a fost întoarsă spre internare la Arad, la secţia de boli infecţioase pentru copii.

Simina Roz, purtător de cuvânt Spitalul Judeţean Arad: Deoarece în următoarele zile starea fetiţei s-a agravat, medicii au decis să o transfere pe o secţie de ATI copii.

Cum în Arad nu există o astfel de secţie, medicii au luat legătura cu centrul naţional care coordonează spitalele în astfel de situaţii şi care i-au trimis la Timişoara.

La spitalul Victor Babeş din Timişoara a fost ţinut în permanenţă un pat pentru copii şi la secţia de Terapie Intensivă pentru adulţi. Cu explozia de cazuri din ultimele zile, acest lucru a devenit imposibil. Aşa că acum nu mai există niciun pat liber la ATI pentru pacienţii cu COVID-19, copii sau adulţi.

dr. Cristian Oancea, manager Spital Victor Babeş: Din nefericire, noi nu am avut locuri. Probabil că şi secţia de pediatrie de la noi a dat acelaşi răspuns.

Abia după şase zile de plimbări între spitale, fetiţa a ajuns unde avea nevoie, la secţia de Terapie Intensivă din Oradea.

dr. Ovidiu Burta, director spital Oradea: Am făcut un loc pe secţia de Terapie Intensivă. Starea e stabilă. Nu infecţia cu Sars-Cov a indicat probleme, ci boala de bază.

Medicii spun acum că au ajuns exact în situaţia de care au încercat mereu să se ferească. Sunt puşi în situaţia de a alege între pacienţi, pentru că nu toţi au loc în terapie intensivă.

Un bărbat din Mediaş, infectat cu COVID, a murit după trei zile în care a aşteptat să se elibereze un pat la ATI. În alt oraş, căci în Mediaş secţia de Terapie Intensivă e în amenajare, deci nu poate fi folosită.

ȘtiiCă?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.