Dental Alliance
April 25, 2024

O furtună solară masivă lovește direct Pământul marți, 19 iulie. Ce efecte poate avea fenomenul

0
Carmangeria La Cimpoeșu

YRY Residence

Restaurant Portofino

Go Padel Roman

O furtună solară masivă lovește direct Pământul marți, 19 iulie. La începutul lunii iulie, o  altă furtună geomagnetică de clasă G1 a lovit Pământul, provocând aurore strălucitoare peste Canada. 

Este perioadă aglomerată pentru activitatea solară, cu multe fenomene.

În martie 2022, Pământul a fost lovit de mai multe furtuni geomagnetice, potrivit agențiilor guvernamentale meteorologice din SUA și Marea Britanie, scrie interestingengineering.com, potrivit DC News.

Deși furtunile geomagnetice probabil nu au cauzat niciun rău, ele au adus în atenție potențialul pericol care ar putea veni de la furtuni mai puternice în viitor.

În urmă cu cinci zile, o pată solară gigantică și filamente de pe suprafața solară i-au făcut pe astronomi îngrijorați de posibilele erupții solare direcționate spre Pământ și de ejecții de masă coronală (CME) care ar putea duce la întreruperi de curent.

În cele din urmă, vineri, s-a raportat că a izbucnit o erupție solară masivă, care ar putea determina întreruperi radio în multe părți ale lumii.

O „lovitură directă” de la o furtună solară

Tamitha Skov, cunoscută drept „Femeia Vremii Spațiale” a prezis  sâmbătă o „lovitură directă” a unei furtuni solare care va avea loc marți.

Cercetătoarea a apelat la rețelele sociale pentru a împărtăși știrile, împreună cu un videoclip al modelului de predicție al NASA. Skov este cercetător la Aerospace Corporation.

„Lovitură directă! Un filament asemănător unui șarpe s-a lansat ca o mare furtună solară și va lovi Pământul.”, a scris ea pe Twitter.

 

„NASA prezice impactul la începutul zilei de 19 iulie.”, a explicat ea, adăugând că ar putea exista întreruperi ale GPS-ului și radioului.

Condiții de nivel G2: Care sunt efectele pe care le poate avea furtuna solară de marți, 19 iulie

Tweet-ul ei îngrijorător a fost urmat de o altă postare însoțită de un videoclip cu Soarele.

„Filamentul lung, asemănător unui șarpe, s-a îndepărtat de Soare într-un balet uluitor”, a scris profesorul de știință explicând videoclipul.

„Orientarea magnetică a acestei furtuni solare direcționată de Pământ va fi greu de prezis.

Condițiile de nivel G2 (posibil G3) pot apărea dacă câmpul magnetic al acestei furtuni este orientat spre sud!” a mai notat ea.

Cu Soarele aflat acum într-o fază activă a ciclului său solar de 11 ani, incidente precum acestea sunt de așteptat să crească.

Astfel de incidente pot provoca întreruperi semnificative ale sistemelor de navigație GPS, care ar putea sfârși prin a perturba călătoriile pentru aeronavele și navele mici. În afară de asta, însă, nu există prea multe motive pentru a vă face griji, consideră specialiștii.

Furtuna solară din 1859, cea mai puternică din istorie

În perioada 1 – 2 septembrie 1859 a avut loc cea mai mare furtună geomagnetică înregistrată vreodată până în anul 2013.

Aurorele boreale au fost văzute în întreaga lume, mai ales deasupra regiunii Caraibe, de asemenea observații demne de remarcat au fost aurorele de deasupra Munților Stâncoși, care au fost atât de strălucitoare încât lumina lor a trezit căutătorii de aur, care s-au apucat să-și pregătească micul dejun pentru că au crezut că era dimineață.

Sistemele de telegraf din toată Europa și America de Nord s-au prăbușit.

Pilonii telegrafului aruncau scântei, iar hârtia folosită în telegrafiere a luat foc.

Unele sisteme de telegraf păreau să continue să trimită și să primească mesaje în ciuda faptului că erau deconectate de la sursele lor de alimentare, potrivit wikipedia.

Erupțiile și furtunile solare: ce efecte produc

O erupție solară este o erupție de radiație intensă de înaltă energie de la suprafața soarelui.

Când erupțiile solare lovesc câmpul magnetic al Pământului, devin  furtuni solare.

În primul rând, fenomenul poate provoca furtuni geomagnetice care poate afecta grav sateliții și rețeaua electrică.

Fiecare furtună solară care lovește Pământul este clasificată în funcție de gravitate.

Unele cauzează întreruperi radio și pot reprezenta o amenințare chiar și pentru astronauții de pe Stația Spațială Internațională (ISS).

Un efect pozitiv despre furtunile solare este că pot produce aurore deosebite.

Aurorele sunt manifestări ale câmpului magnetic al Pământului bombardat de vântul solar, care creează peisaje uimitoare de verde și albastru.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.