August 9, 2020

OPERAȚII DE CATARACTĂ LA SPITALUL ROMAN

Consecventă preocupărilor de dezvoltare a actului medical, conducerea Spitalului Municipal de Urgență Roman a încheiat un protocol de colaborare cu un medic specialist, care urmează să efectueze la Roman operații de cataractă. Medicul specialist care va colabora cu Spitalul Roman susține că asemenea operații au șansă de reușită de 95%.

Medicul oftalmolog apreciază că aducerea unui asemenea serviciu aproape de pacient este benefică pentru romașcani și populația zonei metropolitane pe care o deservește Spitalul Roman, mai ales în condițiile în care pacienții care sunt diagnosticați ca având catractă sunt persoane în vârstă.

Doctorița Cristina Ghindea realizează anual cam 200 de operații de cataractă, având deja o experiență de 7 ani în acest domeniu chirurgical. Romașcanii care suferă de cataractă se pot planifica telefonic pentru control oftalmologic și ulterior pentru operație, la numărul de telefon 0799/336.520. Medicul oftalmolog susține că cel puțin 10% dintre aceste operații sunt de mare complexitate și necesită tehnici speciale de prindere a cristalinului, la diferite structuri oculare, în cazul în care pacientul a pierdut suportul natural al capsulei posterioare.

În baza contractuilui încheiat între medicul pietrean și Spitalul Municipal de Urgență Roman, pacienții vor beneficia de servicii medicale gratuite, care urmează a fi decontate de Casa Județeană de Sănătate. Pacienții care suferă de cataractă și doresc să se adreseze, pentru o astfel de operație spitalului Roman, vor trebui să aibă: trimitere de la medicul de familie, cardul de sănătate, cupon de pensie și cartea de identitate. În funcție de complexitatea cazului, pacienții vor beneficia de internare de zi sau de internare continuă.

Cataracta înseamnă o apacifiere a cristalinului ochiului, adică a lentilei, care în mod normal este transparentă și asigură focalizarea imaginii pe retină, adică vederea clară. Ea poate fi congenitală, sau poate apărea odată cu îmbătrânirea. Cataracta apare sub forma unui reflex albicios în pupila ochiului afectat. Neoperată, poate duce la pierderea completă a vederii.