OPORTUNITATE DE NERATAT: MUZEUL PĂDURARU LA ROMAN
Aflăm de pe o retea de socializare despre o întâlnire despre care nici unul dintre participanți n-a suflat o vorbuliță. Sâmbătă 11 martie la Roman a avut loc o întâlnire de lucru, la Primăria Roman, între edilul șef al municipiului Roman, deputații Laurențiu Leoreanu și Iulian Bulai și un grup de intelectuali care au purtat o primă discuție despre o oportunitate la care mari orașe ale lumii ar putea visa: un muzeu cu operele unuia dintre cei mai mari sculptori contemporani: Nicolae Păduraru, născut la Sagna, care vrea să doneze sculpturile sale monumentale municipiului Roman, în condițiile în care edilii ar fi dispuși să investească în amenajarea unui muzeu. Despre oportunitatea în discuție a vorbit criticul de artă pietrean Emil Nicolae, care l-a însoțit la întâlnirea de la Roman pe reputatul sculptor și care a precizat că valoare sculpturilor lui Nicolae Păduraru, stabilită de experți depășește 20 milioane euro, evaluare făcută de către asiguratori, cu prilejul transportului operelor sale la expoziții din străinătate.
Toți participanții la întâlnire au recunoscut faptul că un asemenea muzeu ar aduce Romanului un plus valoare culturală, artistică și turistică de netăgăduit, dar nimeni, se pare că n-a fost extrem de optimist în avansarea vreunei date în demararea unui asemenea proiect cultural de anvergură. S-a stabilit o nouă posibilă întâlnire pe 24 martie la Arhiepiscopie dacă s-ar obține o confirmare de la PS Ioachim Băcăoanu, care se pare că ar fi dispus să coopereze la un asemenea proiect.
Criticul Emil Nicolae a spus în intervenția sa că este cazul să se treacă de la beneficiile ”unei țări vorbite” la una a unei ”țări făcute”, deși personal după cum a văzut că se pune problema nu este extrem de optimist. Acesta susține că Romanul ar rata o mare șansă ținând cont de faptul că Nicolae Păduraru a fost la un pas de a-și vedea visul cu ochii, fiind invitat în mandatul trecut de către primarul Iașului, care trecuse proiectul de aprobarea Consliului Local. Numai schimbarea primarului de Iași a determinat renunțarea la proiect.
Nicolae Păduraru s-a născut la 19 iunie 1946 la Sagna. Este sculptor, desenator, pictor, profesor universitar , doctor în arte vizuale. Are la activ peste 8 expoziții personale în România și 13 internaționale pe toate meridianele globului. Este deținătorul a 18 premii naționale și internaționale de prestigiu. Reamintim faptul că discuția despre un muzeu Păduraru s-a mai ridicat în urmă cu aproximativ 15 ani, când clădirea Spitalului vechi ”Precista Mare” fusese luată în concesiune de Nușa Chiriac, care era dispusă să investească în amenajarea ei și a acceptat și participarea la acest proiect cultural de anvergură. Între timp clădirea monument arhitectonic a Spitalului vechi a fost revendicată și câștigată în instanță de Arhiepiscopie care tot promite reabilitarea ei, lucru care nu s-a mai întâmplat, pentru că proiectul pe fonduri europene s-a încurcat într-o aprobare la Ministerul Culturii care nu vrea constructia unui lift exterior. În acest timp procesul de degradare al clădirii continuă implacabil. Întorcându-ne la problema muzeului Păduraru să sperăm că edilii romașcani nu vor rata o asemenea oportunitate și că marele sculptor nu va trăi aceeași dezamăgire ca în anii 1995.