March 9, 2021

Părintele Ioan Pelin s-a mutat la ceruri

Miercuri, 18 noiembrie 2020, preotul Ioan Pelin s-a mutat la ceruri, la venerabila vârstă de 97 de ani.

A fost un preot care și-a desfășurat misiunea sacerdotală într-o perioadă grea pentru Biserică, primind Taina Hirotoniei la vârsta de 35 de ani prin punerea mâinilor unuia dintre vrednicii de pomenire ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, Iustin Moisescu, pe când împlinea înalta misiune de Mitropolit al Moldovei și Sucevei (1957-1977).

Timp de 46 de ani, părintele Ioan Pelin a purtat cu cinste haina preoțească, slujind în patru dintre parohiile Eparhiei Romanului și împlinind cu recunoștință și demnitate misiunea la care a fost chemat de Dumnezeu. A fost un preot cu deosebite calități sufletești și intelectuale, un părinte pentru păstoriții săi, învățând, sfătuind, îngrijind și îndemnând pe fiii și fiicele sale duhovnicești să împlinească poruncile Evangheliei și să omagieze memoria înaintașilor. Trăindu-și copilăria și tinerețea în anii grei ai războiului, preotul Ioan Pelin a știut să fie un model pentru credincioșii din parohiile unde și-a desfășurat activitatea pastoral-misionară, fiind alături de cei aflați în suferință, de cei rămași singuri sau de cei ce au purtat pe trupul lor semnele luptelor. Dumnezeu l-a învrednicit să slujească Sfânta Liturghie până la adânci bâtrâneți, la vârsta de 92 de ani, împărtășind credincioșilor și fraților mai tineri de preoție din experiența viețuirii sale, pentru ca, după o viață închinată lui Dumnezeu și oamenilor, părintele Ioan Pelin să plece la ceruri pentru a fi mai aproape de Hristos Domnul, Marele Arhiereu.

Dumnezeu să-l odihnească în lăcașurile Sale cele cerești!

† IOACHIM,

Arhiepiscopul Romanului și Bacăului

***

Date biografice:

Preotul Pelin Ioan

S-a născut în ziua de 15 aprilie 1923 în localitatea Simionești, comuna Cordun, Raionul Roman, județul Neamț din părinții Gheorghe și Elena, fiind primul dintre cei 11 frați ai săi.

Urmează școala primară în localitatea natală, iar în perioada 1935-1942 cursurile Seminarului Teologic „Sfântul Gheorghe” din Roman, ultimul an absolvindu-l la Seminarul din Râmnicul Vâlcea din cauza vicisitudinilor războiului. Timp de 2 ani, în perioada 1945-1947, urmează cursurile Facultății de Teologie de la Suceava (Cernăuți) pe care le întrerupe odată cu desființarea acesteia.

În anul 1943 este înrolat în Armata Română pe care o slujește în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, timp de 2 ani, fiind declarat ulterior veteran de război.

La 24 de ani se căsătorește cu Aurica Manea din Simionești, la data de 26 octombrie 1947.

În perioada 1948-1957 îndeplinește diferite funcții administrative la I.A.S. Boghicea, Climești, Dulcești, Stănița, Secuieni și Fabrica de Țevi Roman;

Este hirotonit preot la Iași în anul 1958 de către vrednicul de pomenire ierarh Iustin Moisescu pe seama Parohiei Sârbi, Protopopiatul Bârlad, județul Vaslui, Timp de 46 de ani va sluji în mai multe parohii din Eparhie, după cum urmează:

– la Parohia Sârbi, Protopopiatul Bârlad, județul Vaslui, în perioada 1 septembrie 1958 – 1 martie 1959;

– la Parohia Climești, Protopopiatul Roman, județul Neamț, în perioada 1 martie 1959 – 1 august 1973;

– la Parohia Cordun, Protopopiatul Roman, județul Neamț, în perioada 1973- 1991;

– la Parohia Simionești, Protopopiatul Roman, județul Neamț, în perioada 1991-2004, până la pensionare;

– după pensionare este îmbisericit la Biserica din Simionești unde slujește până în anul 2015 când se retrage din cauza vârstei înaintate și a neputințelor.

În ziua de 18 noiembrie 2020, la vârsta de 97 de ani, preotul Ioan Pelin a fost chemat la ceruri pentru a săvârși Sfânta Liturghie alături de frații săi întru slujire, sub protia Marelui Arhiereu, Hristos Domnul.

Dumnezeu să îl odihnească în Împărăția Sa cea cerească

Veșnică fie pomenirea sa din neam în neam!

Trupul neînsuflețit al părintelui Ioan Pelin va fi depus în biserica „Botezul Domnului și Sfinții Părinți Ioachim și Ana” a Parohiei Simionești până în ziua înmormântării.

Slujba Stâlpilor va fi organizată după următorul program:

– Miercuri, de la ora 16.00;

– Joi, de la ora 16.00;

– Vineri, de la ora 12.00.

Slujba Înmormântării va avea loc sâmbătă, 21 noiembrie 2020, de la ora 13.00.

ȘtiiCă?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.